България се изкачва с 12 позиции до 59-о място в годишната класация за свободата на медиите на "Репортери без граници” за 2024 г., публикувана по повод 3 май - световния ден на свободата на печата. Това съобщават от Асоциацията на европейските журналисти в България.

Страната ни значително подобрява позицията в глобалния рейтинг, който включва 180 държави. Тя обаче остава на дъното в рамките на ЕС, където се е изкачила едва с едно място - до 23-то. След България се нареждат единствено Унгария, Кипър, Малта и Гърция.

Глобалната оценка на RSF за свободата на печата през 2024 г. отчита влошаване на заплахите и натиска, идващи от политически лица на световно ниво. От всички пет индикатора, формиращи класацията (икономически, политически, правен, социален контекст и сигурност), през 2024 г. политическият се срива най-много. Анализаторите предупреждават за свиване на подкрепата и уважението към медийната независимост и увеличение на натиска от страна на държавни и други политически играчи.

От организацията обръщат специално внимание на очевидната липса на политическа воля от страна на част от международната общност да приложи принципите за защита на журналистите, и по-специално Резолюция 2222 на Съвета за сигурност на ООН. Войната в Газа е белязана от рекордния брой нарушения срещу журналисти и медии. Над 100 палестински журналисти са били убити от израелската армия, като поне 22-ма от тях са изгубили живота си, докато изпълняват професионалните си задължения.

Окупирана и под постоянен обстрел, Палестина заема 157-мо място от общо 180 държави и територии, наблюдавани през 2024 г., като в категорията сигурност се намира сред последните 10 държави.

Дори триото начело на световния индекс за свобода на печата допринася за спада в общия политически показател. Въпреки че запазва първата си позиция, Норвегия е сред страните, които са претърпели спад по отношение на политическия контекст. Ирландия (8-мо място), където политиците подлагат медиите на съдебно сплашване, отстъпва позицията си на лидер в Европейския съюз на Дания (2-ро място), която е следвана от Швеция (3-то място).