ДЕНИМ УИКЕНД  се връща в Плолвдив със второто си издание, за ни пренесе назад в историята на любимите ни дънки, превърнали се в символ на XX век. През уикенда , на ул. "Железарска" 10  Борис Семерджиев ще покаже фотоизложба на реални дънкови модели от личната си колекция. Моделите не са случайни, а такива , които са се превърнали във вечни икони на модната индустрия.

Семерджиев е автор и на първата българска книга за деним. Фотоизложбата е озаглавена „Деним 150” и показва дънковата култура по интересен и завладяващ начин. 

Официалната история на денима вече е на  151 години.  Ако се ориентираме по лейбъла Levi Strauss, на който дълго време пише „Since 1850”, производството им започва преди 150 години, през 1850 година. През 1950-а компанията Levi Strauss & Co тържествено отбелязва 100-годишнината си в Сан Франциско, където е основана. Леви Шраус, емигрирал през 1847 г. със семейството си в Ню Йорк от Бавария, създава своята фирма в Дивия Запад през 1853 г., за да продава на местните златотърсачи здрави дочени панталони.

След малко повече от 20 години – през 1871 г. – Щраус обединил усилията си с шивача Джейкъб Дейвис. През 1873 г., датата която се счита за истинската година на раждането на джинсите, двамата патентоват нов вид панталони с медни нитове, чието предназначение било да укрепят слабите места.

Днес смятаме, че джинси са всички панталони, ушити от джинсова материя, но всъщност самият плат бил патентован много преди това. Патентованите джинси се отличават от обикновените чифтове именно с двойните си шевове и нитовете на джобовете.

Колкото до джинсовия плат, той се появил в северната част на Италия, изследователите предполагат, че думата „jeans” („джинси”) произхожда от френското название на италианския град Генуа, Gênes. Именно в него се произвеждал памучен плат (със средно качество и разумна цена), от който шиели дрехи за работници от различни специалности, включително за моряци.

Подобна памучна материя изработвали и във френския град Ним, затова името на плата, от който се шият днешните джинси –  деним – произхожда от френското „De Nîmes”, тоест от Ним. Той  се считал за по-плътен и по-качествен от генуезкия.

И двете материи, били боядисвани в тъмен цвят с боя, получена от багрилото индиго, растящо в Индия, известно още от ХVI век. През XVII в. се споменава за плътен син плат във Великобритания, от който се шиели дрехи за най-бедните.

Класическият си вид с пет джоба джинсите придобиват през 1901 г., когато Леви Щраус решава да снабди модел №501 със заден ляв джоб. Днес почти всеки човек в света има в гардероба си поне 1 чифт дънки.