Сърцето на България бие с ритъма на фолклора в парк Лаута

Фолклорният събор продължава три дни

18.05.2024 14:30 16305 0
Сърцето на България бие с ритъма на фолклора в парк Лаута

Три дни сърцето на България бие с римъта на фолклора в парк Лаута в Пловдив. От вчера там се провежда един от най-мащабните и чакани фолклорни събори в страната. Изградени са общо три сцени, където пловдивчани и гости на града могат да се насладят на богата фолклорна програма, докато похапват традиционни български гозби. Първите две сцени посрещат утвърдени артисти и млади таланти, а около третата се провеждат хоротеки.

Съборът беше открит снощи със специален гост неземната Валя Балканска и ансамбъл "Родина". Тридневната програма е изпъстрена с много разнообразни събития, като ще се изявяват деца от детски градини в Пловдив, както и фолклорни групи към читалища от града и региона, като входът и за трите дни е свободен.

"Радваме се, че се организират подобни събития в Пловдив, защото можем да покажем на децата си истинският дух на България и да видят и усетят автентична атмосфера от бита и културата ни, която съхраняваме през годините", споделиха млади родители пред TrafficNews.

"Страхотно е, трябва да се правят повече подобни неща в Пловдив. Чувството е сякаш не си в града", каза пловдивчанин, дошъл с компания.

Момчетата от комитет "Родолюбие" пък споделиха, че ще направят възстановява на филма "Време разделно" с колекция от автентични български оръжия.

На събора могат да се открият редица фермерски продукти, ръчно изработени автентични артефакти, както и специфични носии, характерни за всяка част на България.

Всички посетители могат и сами да се включат в събора и да се докоснат до българските традиции и дух, като сами си нарисувам ръчно изработен сувенир или комбинират носия по свой вкус.

Програмата днес и утре започва още от 10 часа сутринта и ще продължи повече от 12 часа. Организатори са Община Пловдив, Район "Тракия", Георги Гатев - кмет на Тракия, Ясмина ЕООД, с подкрепата на Костадин Димитров - кмет на Пловдив.

Галерия:

Ето и пълната програма за днес и утре:

 

Изпрати новина