С настъпването на все по-топлите и слънчеви дни, излагаме кожата си на риск, като един от най-сериозните такива е появата на слънчева алергия. Тя се дължи на реакция на имунната система към слънчевите лъчи и в днешно време заболяването се среща относително често.

Може да се прояви във всяка възраст, като най-често засяга хора от 20 до 40 години. Причината за развитието на този проблем се предполага, че е генетично предразположение.

Слънчевата алергия на кожата може да бъде контролирано заболяване, особено когато използваме редовно правилните слънцезащитни продукти.

В тази връзка решихме да попитаме дългогодишния дерматолог Д-р Дарина Дамянлиева, която е завършила Медицински университет – Пловдив и е специалист по кожни и венерически болести, какви са признаците, как се лекува и всичко, което трябва да знаем за предотвратяването и справянето със слънчевата алергия.

- Какви са признаците на слънчева алергия и какво всъщност представлява тя?

- Признаците в по-голяма част от случаите са зачервяване на кожата и сърбеж. Слънчевата алергия засяга хора с по-чувствителна кожа и може да се предизвика дори от кратко излагане на слънце. Тя може да се прояви във всеки етап от човешкия живот.

-Има ли условия, при които е по-добре да се избягва слънцето и в какъв часови диапазон слънчевите лъчи са най-опасни?

- Когато човек е по-склонен към алергия, или когато е диагностициран с онкологично заболяване е по-добре да се избягва пряката слънчева светлина. В часовия диапазон между 11:00 и 16:00 ч. слънчевите лъчи е препоръчително да се избягват.

-Трудна ли е диагностиката на слънчевата алергия?

- Както повечето заболявания в дерматологията слънчевата алергия прилича на много други видове алергии, затова е важно да се разпита обстойно пациента какво е правил и консумирал, за да дефинираме слънчевата алергия от други видове.

- Как да се предпазим ефективно от слънцето, как да изберем подходящата слънцезащитна козметика?

- В последните години слънцето става все по-силно и опасно. Затова препоръчвам да се използва медицинска козметика. Съветът ми е факторът на защита да не е по-малко от 50. Или поне да се започне с него и след няколко дни, когато кожата е свикнала със слънчевите лъчи, да се премине на по-нисък фактор 30. Хората, избирайки слънцезащитни продукти, трябва да четат внимателно опаковката. На нея трябва да има абревиатурата SPF (Sun Protection Factor), както и абревиатурите за защита от UVA и UVB лъчи. Както вече казах, добре е да се избягват обедните часове, защото слънцето е изключително силно. Хората да бъдат под чадър или друга сянка. Въпреки че по-голяма част от новите слънцезащитни продукти са водоустойчиви, е добре при всяко излизане от водата те да бъдат  нанасяни отново.

- Как влияе слънцето върху акне, бенки и други дерматологични проблеми и как да се защитим?

- С изключение на псориазиса, повечето дерматологични проблеми се влошават от слънцето. Акнето особено много. В началото има един период на леко подобрение, след което се наблюдава рязко влошаване. Причината е, че изсушаването на кожата от морската вода и слънцето води до прекомерно образуване на себум и оттам – влошаване на акнето.

Може да се използват продукти, предназначени за акнеична кожа, на пазара вече има много такива. Хората, които имат повече бенки, също трябва да използват висок фактор защита - 50. Добре е върху по-големите бенки да се нанесе няколко пъти слънцезащитен продукт, за да се предотврати развитие на злокачествено заболяване. 

- Какви продукти да използваме след море или планина?

-Предвид изсушаването на кожата след море и планина е добре да се използват хидратиращи продукти и процедури, за да бъде възстановена кожата. Хубаво е кожата да бъде почистена след морска почивка. Под почистване нямам предвид пилинг, защото не е подходящо за лятото, а стандартно почистване от медицински специалист. Или процедури, които почистват и хидратират лицето.

Д-р Дарина Дамянлиева