Късметът, а не гените може да се окаже ключовата причина защо някои хора са защитени от определени видове рак, а други развиват болестта. До тези изводи стига ново изследване на „Кимел Кансър Сентър“ на института „Джон Хопкинс“ в САЩ, пише „Гардиън“.

2/3 от раковите болести при възрастните са вследствие на произволни мутации на клетките по време на обкиновено деление. Останалата една трета от случаите се дължат на генетична обремененост и начин на живот.

Учените от „Джон Хопкинс“ са създали математически модел, според който погрешно се смята, че „добрите гени“ могат да ни предпазят от рак въпреки че пушим, пием и имаме наднормено тегло.

„Всички видове ракови заболявания са причинени от комбинация от лош къмсет, влияние на околната среда и наследственост и ние изследвахме до каква степен всеки един от тези фактори ни разболява“, казва Бърт Вогелстейн, професор по онкология в „Джон Хопкинс“ и един от авторите на разработката, публикувана в списание „Сайънс“.

„Дълголетие без рак при хора, които пушат, често се преписва на „добрите им гени“, но истината е, че повечето от тях просто са имали късмет“, допълва той.

Според учените „лошият късмет“ играе по-голяма роля при някои видове рак. Честота на 22 типа рак зависят от честота на мутациите в съответните тъкани.

При други 9 вида рак няма няма такава връзка, което показва, че те по-вероятно се дължат на наследствени фактори и на лоши условия на живот. В последната група попадат ракът на белите дробове, при който основна роля за отключването му играе тютюнопушенето, и ракът на кожата, който се причинява от излагане на слънце.

„При някои видове рак – например на кръвта – почти няма връзка между отключването му от една страна и наследствеността и условията на живот от друга“, казва пред Би Би Си един от авторите на доклада биоматематикът д-р Крисчън Томасети от „Джон Хопкинс“.

„Да речем, че родителите ми са пушили цял живот и не са се разболели от рак на белите дробове. Ако вярваме, че ракът се дължи само на наследственост и околна среда, мога да реша, че имам „добри гени“. Или че няма никакъв проблем да пуша. Точно обратното – нашето изследване показва, че моите родители са били изключителни късметлии и са играли много опасна игра“, обяснява той резултатите от научната си работа.

TrafficNews.bg