Кой е авторът на законопроекта, станал популярен като българския "Магнитски"? В четвъртък вечер в публикация на БНР изтекоха информация и снимки на законопроект с неизвестен автор, според който управляващите предлагат създаването на нов извънреден орган, който ще защитава националната сигурност. Начело на Междуведомствения съвет, чиято цел ще е да пази държавата от рискове за икономическата и финансовата система, ще бъде финансовият министър Асен Василев, е записано във въпросния документ.

Веднага след това започнаха коментарите по темата. Първа реагира Мая Манолова, която заяви, че вносителите са надминали и Борисов. "Онемях! Надминаха Борисов! Не повярвах, че ПП и Асен Василев са способни на такъв закон за наказателните списъци. Но е факт и дано се вразумят и не го внесат в парламента. Как ще пишеш закон за частна ДАНС към МС, кротко наречена Консултативен съвет, за съставяне на наказателни списъци за бизнеса, партийни опоненти и всеки неудобен?! Как ще "браниш" националната сигурност, като нарушаваш фундаментални принципи в правото?! Как ще изземваш собственост без съд?! Как ще наказваш по доноси?! Що за право е това, г-н Василев?! Вие идвахте в Комисията по ревизията да свидетелствате. Разкрихме десетки схеми за милиарди, но не позволих да се пристъпва закона. Сега сте вицепремиер - накажете виновните и злоупотребявалите, но не като погазвате правото. Като юрист Ви призовавам - спрете да потъпквате Конституцията и уважавайте върховенството на правото! Защото след наказателните списъци какво следва - наказателни отряди? Частна армия? Наказателни лагери? Докато върнете ГЕРБ на власт?", коментира лидерът на "Изправи се, БГ". 

След нея реагираха и от "Има такъв народ". "Абсолютен фашизъм!" бе категоричен  депутатът Станислав Балабанов. Такъв проект не е обсъждан с ИТН, не сме го виждали и не ни е изпращан. Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм, заяви Балабанов. Той напомни, че са се изправили се срещу бившото статукво, което беше превърнало институциите в бухалки. Сега се предлагала същото. "Надявам се само да е обсъждано във въздуха и да не е приложимо,  така без съд и присъда не може, категоричен бе Балабанов. ИТН ще бъдат категорични, заявиха депутатите на Слави.

Експертът на ИТН и бивш депутат Николай Радулов пък обвързана този проектозакон с тежката за коалицията тема за ветото на Северна Македония.  Той видя в проекта заплаха за тези, които не са съгласни абсолютно безусловно да се стартират преговорите с РСМ.

И от БСП  не одобряват проектозакона. Председателят на парламентарната група Георги Свиленски заяви, че не е участвал в обсъждане на проектозакона:

"Нямам такова усещане, че ЕК иска да даде такива гаранции и би приела да стане гарант на изпълнението на договора".

Христо Иванов от "Демократична България" каза, че "докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие и да си решаваме вътре проблемите с твърдения за корупция или тяхното оборване пред независим съд и пред прокуратура, на която можем да имаме доверие, ще бъде отворена България към това външни фактори, включително и САЩ, да правят подобни интервенции, които създават абсолютно извънредна ситуация".

От Министерство на правосъдието се разграничиха от публикувания законопроект и заявиха, че не е бил подготвян от тях. В съобщение оповестиха, че  е създадена работна група, която да изготви проект на закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на държавата. "Разпространеният в медиите текст обаче противоречи на Конституцията на Република България, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид."

Вицепремиерът Асен Василев също се разграничи от законопроекта. "Готов законопроект, който да урежда въпроси при санкции като тези по закона "Магнитски", няма все още изработен. А целта е чрез него да се защитят институциите в случай на международни санкции към български граждани или фирми", коментира той след заседанието на Министерски съвет.

Има работна група, която се ръководи от Министерството на правосъдието и в която влизат представители на различни институции - Министерството на финансите, Министерството на външните работи, ДАНС и други, които работят по такъв закон, обясни Василев. Отрече да има готов проект като посочи, че се работи по 2-3 варианта. 

Остава въпросът кой е авторът на публикувания законопроект. Според анализатори вариантът е "изпуснат", за да се сондират реакциите на коалиционните партньори, а според други е активно мероприятие на опозицията. 

Така или иначе това поредният препъни камък пред коалицията, след като днес правителството прие Националния плана за въвеждане на еврото в България , въпреки многократните настоявания на ИТН да не  бърза. По-рано този месец депутатите от ИТН обвиниха финансовия министър, че еднолично решава за Плана за приемане на еврото и действа като "самодържец във финансовата сфера", който игнорира парламента. 

И ако при предишни конфликти, обикновено има по една партия против, то сега всички партии от коалицията са против.