Планета, която се носи самостоятелно в Космоса, всъщност има гигантска орбита от 1 трлн. километра около своята звезда, което я прави най-голямата слънчева система в галактиката, пише Си Ен Ен, цитирана от БГНЕС.

Това разкриха учени от САЩ, Великобритания и Австралия, които са установили, че планетата 2MASS J2126 обикаля около своята звезда в една орбита, която е 7000 пъти по-голяма от тази на Земята около Слънцето.

“Това е най-широката планетна система, откривана досега, като и двете части от нея са известни на науката от осем години, но до сега никой не е направил връзката между обектите. Планетата не е толкова самотна, колкото си мислехме, но със сигурност това е връзка от голямо разстояние“, посочва водещият автор на изследването д-р Найл Декън от Университета в Хертфоршир.

До сега се смяташе, че 2MASS J2126 е свободно плаваща в Космоса планета, която не е свързана с никоя звезда. Въпреки това наблюдения на звездата и планетата разкриха, че двете се движат през космическото пространство заедно и изглежда са свързани.

„Как такава широка планетарна система се е образувала и продължава да оцелява остава отворен въпрос“, каза Саймън Мърфи от Австралийския национален университет.

Със своите 1 трлн. километра от своята звезда на 2MASS J2126 ще й трябват 900 000 години, за да завърши обиколката около слънцето си.

Още новини ТУК

TNS.bg