Само допреди дни широко рекламираното махане на знаците "Е 24", които предупреждават шофьорите за камера на КАТ за превишена скорост, на магистрала Тракия все още не се беше случило. Е, вече е факт - знаците са махнати!, видя репортер на TrafficNews.bg

Припомняме, в сила влизат и други важни промени: собствениците на автомобили например ще носят отговорност, ако са предоставили колата си на неправоспособен, пиян или дрогиран шофьор. Те ще са отговорни и ако автомобилът се управлява с повече от 50 км/ч над разрешеното в населено място. Санкцията ще е върху колата, т.е. ще засяга собственика ѝ, а не само шофьора – автомобилът ще се спира от движение.

Нарушители много, платени глоби малко – това е основен проблем последните години. Шофьорите се укриват, за да не им бъдат връчени административните наказания и фишове, докато те се погасяват по давност. За да може нарушителите да понасят отговорността си ефективно, от повече от месец полицейските коли са оборудвани и с принтери – така шофьорите се санкционират на място.

През миналата година Пловдив беше на първо място по брой загинали при катастрофи. Какво е положението през тази година в Пловдив? Тази година в Пловдив се наблюдава друга тревожна тенденция - шофирането след употреба на алкохол, съобщиха от Пътна полиция. За първите шест месеца на 2016 година са образувани 191 дела срещу водачи шофирали след употреба на алкохол, а през това шестмесечие за 2017 делата вече са 238.

Зачестиха и случаите на прегазени на пешеходни пътеки от млади неопитни водачи, управляващи мощни автомобили. През април например 19-годишният Асен Гюрганчев блъсна и уби на място по непредпазливост жена на пешеходна пътека на бул. "Шести септември". Съдът му даде 3 години лишаване от свобода и отне книжката му за пет години.

Ботьо Гиргинов, Пътна полиция Пловдив: "Данните са категорични, че за изминалия период от началото на годината до 30 юни 2017 година в Пловдивска област са възникнали общо 100 тежки ПТП-та с участието на пешеходци, при които са загинали 7, а са ранени 98 участници". Изследване показва, че най-опасно е да се пресича сутрин и вечер, когато движението е най-натоварено. От прокуратурата предупреждават, че ще бъдат безкомпромисни към нарушителите на Закона за движение по пътищата и всеки ще си понесе последствията.

За да може нарушителите да понасят отговорността си ефективно, от един месец полицейските коли са оборудвани и с принтери –така шофьорите се санкционират на място. Пътните полицаи пък вече проверяват и пътниците за задължения към пътна полиция. Фишове се издават само за нарушения, за които не се отнемат контролни точки. За шофиране без колан, например, се съставя акт.