17,8 процента от българите работят от вкъщи, сочат данни от анкетни изследвания на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд към март 2021-а година (Eurofound). Те бяха представени надискусионен форум за бъдещето на труда и дигитализацията, организиран от КНСБ и Фондация „Фридрих Еберт“. От синдиката алармираха, че България е на последно място в Европейския съюз по дигитални умения.

В началото на пандемията българите, които са работили от вкъщи, са били 25%, каза Ивайло Динев от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Въпреки спада, за една година тенденцията е за положително отношение на заетите към този начин на труд, коментира той: "63% споделят, че са доволни от качеството на работата, която са извършили. 61% гледат положително на работата от вкъщи за в бъдеще".

Загубата на работни места, възникване на нови професии, нетрадиционни форми на заетост, както и промяна в изискванията към работещите, са основните ефекти от навлизането на дигиталните технологии и изкуствения интелект, подчертаха участниците в дискусията. 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров  заяви БНР:

"Хората се тревожат, че светът на труда се насочва към несигурно бъдеще. Основни белези за тези, които се тревожат, са технологичната безработица, несигурната заетост и все повече изникващи нестандартни или атипични форми на заетост".

През 2020-та година в Европа са възникнали редица нови форми на труд, сред които работа на платформа, мобилна работа и споделено пространство. Повечето от тях вече са разпознати и в България, каза Ивайло Динев, и обясни разликите спрямо традиционните трудови отношения: "Разлика в работното време, коопериране между наетите, вече не просто работна място, където е компанията, извършване на работа от различни места".