Фейсбук събитие, озаглавено „Флашмоб пред тютюневите складове - да поднесем цветя #PlovdivGori“, събра десетки българи пред тлеещите сгради в сърцето на Пловдив в неделната вечер. Пожарът, който се разрази в обедните часове в събота и продължи и през нощта, обхвана четири склада, три от тях паметници на културата. Вижте снимки от руините след огненото бедствие.

Пред обезопасителните заграждения, поставени вероятно заради обявения протест в мрежата, софиянци опънаха плакат "Граждани срещу мафията". При запитване кого визират под "мафия", Николай Илиев, носещ значка на Протестна мрежа,  обясни че това са всички чиновници, които поради икономически интерес са спомогнали за краха на Тютюневия град.

Николай държеше транспаранта заедно с още съмишленици, с които не веднъж са демонстрирали активна гражданска позиция рамо до рамо.

„Не съм организатор на протеста. Събитието видях в социалната мрежа. Тук съм, защото се възмущавам как се рушат произволно сгради. Отказват реституцията, право на строеж. Бих се радвал да видя желание на пловдивчани да застанат зад това послание“, твърди Никола Илиев пред журналист на TrafficNews.bg

По въпроси за реставрация, той побърза да подчертае, че не е строителен експерт, но му се иска да се запази лицето на сградата и вътре да се направи възстановка. Той направи уговорка, че в някои от складовете има такива картини, които трудно биха могли да се възстановят.

„Такава реставрация не е невъзможна, но дано не е бутафорна, защото на това сме се нагледали. Държавата трябва да поеме контрол - след като собствениците не могат да се погрижат за сградите, правото им на стопанисване трябва да бъде иззето. Това е наследство на цялата държава. Ядосвам се, защото все още не знам кой кмет е виновен - кой превръща тази общинска собственост в частна. Някой, някъде по веригата е решил, че може да наруши волята на дарителя. "Мафията" в нашето послание са подкупните чиновници в различни институции, които са позволили културните паметници да бъдат безвъзвратно изгубени. ", добави Илиев

По време на протеста човек с мегафон се обърна към тълпата с думите: "Активните граждани на Пловдив са тук! Къде е областна управа? Къде е кмета? Оставка!". Това доведе до кратко скандиране "Оставка!" от страна на множеството. 

"Трябва да изискаме пълна прозрачност. Да бъде разгласена публично цялата история на складовете - от дарението до наши дни. Включая експертизата за палежа. До колкото ми е известно Димитър Кудоглу е дарил складовете на общината, за да бъдат давани под наем, а приходите от тях да се вложат в сферата на Здравеопазването.", коментира Георги Илиев за TrafficNews.bg. Той подчерта, че не е в качеството си на представител на Протестна мрежа и апелира всички пловдивчани да бъдат коректив на местната власт, като настояват за действия и информация.

Мъжете от Протестна мрежа показаха солидарността си с пловдивчани и каузата за опазване на културните паметници и наследство. Софиянците, които държаха трансперанта, мереха численото си съотношение с гражданите на града под тепетата.

„Първоначално софиянци превъзхождахме. Преди малко бяхме паритет. Сега пак водим с един“, смее се Робърт Леви, като визира вариращия брой на столичани и пловдивчани, държащи протестния плакат. Оказа се, че трансперанта има богата история, като дори е служил за изказване на сублимното хорско недоволство по повод високите сметки за ток през 2013.

Въпреки, че софиянците шеговито мериха числеността, те приканваха непрестанно гражданите на града да се включат. Младо момиче ги помоли да подържи плаката с тях, а те на драго сърце я поставиха помежду им. 

Ето какво написа в профила си в социалната мрежа, Йордан Иванов - организатор на събитието във фейсбук:

"Приятели, 
Ето и снимки от събитието. Тагвайте се, ако искате. Днес се събрахме, за да кажем, че палежа на складовете е палеж на културно-историческа ценност. Палеж на делото на Кудоглу. Палеж на вдъхновението на "Тютюн". Палеж на това, което бранихме с телата си преди няколко месеца. Умишленият палеж по закон е престъпление. А умишленият палеж на тази ценност нещо много повече. Нека обсъдим заедно бъдещи действия! Давайте идеи. Според мен усилията трябва да са ни насочени в посока прокуратурата да си свърши работата! Какви предлагате да са ни следващите действия? Нека го решим заедно!"

В дискусията към събитието в социалната мрежа вече има дори изготвена анкета, която да обедини и селектира исканията на гражданите, както и предложенията им за следващи действия. Всеки може да гласува и да добавя нови опции и идеи.

Вижте още СНИМКИ от бдението пред унищожения склад, граждани оставиха цветя в негова памет.

Четете още за тютюневите складовете, дарени от Кудоглу, ТУК!

TrafficNews.bg