България избира членове на Европейския парламент (ЕП) и народни представители в един и същ ден за първи път. Изборите „две в едно“ ще се произведат на 9 юни.

Гражданите ще гласуват със сини бюлетини за европарламент и със зелени - за Народно събрание. Избирателите ще могат да упражнят правото си на глас и с машина. Бюлетините от машинния вот ще са с различна дължина, като тази за членове на ЕП ще е по-къса.

В надпреварата за 17 места в ЕП от България ще се включат 30 партии и коалиции, както и един нeзависим кандидат, или общо 418 души. От регистрираните от ЦИК кандидати за евродепутати 287 са мъже, а 131 – жени. Кандидати едновременно на европейските и на националните избори ще са 334 души, пише БТА.

Картината в момента

България се присъедини към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г., заедно с Румъния, и това ще са четвъртите редовни евроизбори за страната.

От България в последния състав на ЕП има излъчени 17 членове, разпределени както следва: Европейска народна партия – седем, Прогресивен алианс на социалистите и демократите – четирима, „Обнови Европа“ - трима, „Европейски консерватори и реформисти“ – двама, и един независим. От българските евродепутати 12 са мъже, а пет - жени.

ЕП и младите

Повечето млади българи - 54%, заявяват, че ще гласуват в предстоящите избори за ЕП, показват данни от проучване на "Евробарометър", представени на 13 май. За сравнение, средно в ЕС 64% от младежите с право на глас са изразили готовност да се включат в изборите.

Общо 21% от младите хора у нас и 13% от останалите младежи в ЕС казват, че няма да упражнят правото си на глас при определянето на бъдещите евродепутати. Запитани какво очакват от ЕС, европейските младежи поставят на първо място мира и международното сътрудничество (37%, при 32% в България), на второ място е борбата с бедността (34% в ЕС, 38% у нас), а на трето място са защитата на човешките права и европейските ценности (30% в ЕС и 26% у нас).

Социологията

Социологически агенции вече излязоха с моменти снимки на нагласите на избирателите в България.

Според проучване на „Тренд“ по поръчка на "Нова броудкастинг груп" и „24 часа", реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. сред 1002 души, за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,2% от заявилите, че ще гласуват на европейските избори, „Продължаваме Промяната – Демократична България“ – 16,1%, ДПС – 14,3%, „Възраждане“ – 14,2%, БСП – 8,7%, а „Има такъв народ“ – 4,8%.

Изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 25 април – 2 май 2024 г. сред 1000 граждани, показва, че ГЕРБ-СДС биха избрали 25,1% от твърдо решилите да гласуват, ПП-ДБ – 18,5%, „Възраждане“ – 14,8%, ДПС – 14,4%, БСП – 8%, а ИТН – 4,8%.

Резултати

За да спечелят поне едно място за член на ЕП, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнадесета част от всички действителни гласове.

Резултатите се обявяват не по-късно от пет дни след края на изборния ден, а по време на броенето на бюлетините е предвидено да има видеонаблюдение във всички секции.