Районната прокуратура в Пловдив проверява случая със загиналото 2-годишно дете в строителен хипермаркет "Алати" в града. Магистратите са разпоредили проверка на обстоятелствата, при които момченцето е загубило живота си. По случая е образувано досъдебно производство и се разпитват свидетели.

Инцидентът е станал по обед, когато детето издебнало родителите си и се покатерило на една от вградените мивки. Модулът обаче се разклатил и то паднало на земята. От удара в земята най-вероятно детето е получило сътресение на мозъка и тежки вътрешни увреждания. То било откарано с линейка в болница. Лекарите го реанимирали в продължение на час и половина, но без резултат.

Вижте позицията на "Алати" ТУК.

Полицията разследва тежкия инцидент. Точната причина за смъртта на двегодишното дете, ще стане ясна след аутопсията на съдебните медици.

Обвинението, което може да бъде повдигнато срещу виновното лице е за причиняване на смърт по непредпазливост и се наказва със затвор до 5 години.

В българското законодателство са предвидени наказания не само за умишленото убийство, но и такова по непредпазливост. Точният законов термин на престъплението е „причиняване другиму смърт по непредпазливост”. Престъплението е резултатно. Престъпният резултат е както при умишленото убийство – смърт на пострадалия. Смъртта му трябва да е настъпила, за да има изобщо престъпление непредпазливо убийство.

Формата на вина е непредпазливостта. Тя е възможна и в двата си вида – небрежност или самонадеяност.
Непредпазливото убийство е по-тежко наказуемо, ако смъртта се причини с огнестрелно оръжие, силно действащо отровно вещество или ако е на две или повече лица.

НК съдържа и други случаи на непредпазливо убийство, които са още по-тежко наказуеми. Първият от тези случаи е убийството по професионална непредпазливост. Това непредпазливо убийство е предвидено в чл. 123 НК. Съгласно ал. 1 на този член, „Който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години.”.

Още по темата вижте в репортажа:

Още от ТРАФИК ТВ гледайте ТУК

TrafficNews.bg