Понякога промените по пътната мрежа, които се правят с цел удобство на шофьорите, се превръщат в пречка. Такъв, изглежда, е случаят и с новия "отвор" в островчето между платната на булевард "Цариградско шосе" в Пловдив, намиращ се на метри след кръстовището с улица "Лев Толстой". Там дори полицаи нарушават закона с патрулните автомобили, видя репортер на TrafficNews.bg.

През последните дни работници отвориха островчето точно срещу улица "Арчарица". От днес през новата отсечка може да се минава. Ако се съди по информационните табели, причина за отварянето на проход през острова е ремонта на Цариградско и предстояща сериозна промяна на движението. Вероятно цялото движение ще се премести в южното платно, като през прохода при "Арчарица" водачите ще се връщат в северното платно към центъра. 

Новата отсечка обаче веднага бе оползотворена от водачи по доста по-различен, рисков и незаконен начин. Там се правят множество нарушения, въпреки поставените знаци. Идващите от "Цариградско шосе" в посока към Центъра масово правят обратен завой на новото място, вместо на светофара, намиращ се 20 метра по-надолу. Така, особено при зелен светофар, те рискуват да се озоват пред идващите от центъра водачи, които обикновено рязко натискат газта, когато видят зелено пред себе си.

Нарушението е налице, защото при новия участък в платното от Цариградско към центъра има поставени два знака "Преминаване отдясно на знака". Шофьорите обаче ги пренебрегват и свиват наляво, правейки опасен обратен завой към другото платно на Цариградско.

Множество автомобили предприеха опасния и забранен обратен завой, въпреки знаците. По-стряскащото е, че сред тях имаше и голям камион, а също така и... патрулен автомобил на полицията:

Нарушения се правят обаче и от идващите от "Арчарица" към "Цариградско шосе". За тях има знак "Задължителен завой надясно". Някои водачи обаче го пренебрегват, пресичат цялото платно, водещо към центъра, и през новия "проход" се включват в платното, водещо от центъра към Цариградско.

Така те пренебрегват не един, а два знака.

Нарушителите са много. Рискът от катастрофа е голям, особено при по-натоварен трафик или обратен завой на някой по-голям камион, който маневрира по-трудно. 

TrafficNews.bg ви призовава да бъдете внимателни в този участък и да спазвате указанията на знаците, за да се избегнат пътни инциденти!

Вижте картата на участъка, където стават нарушенията, както и ГАЛЕРИЯТА с част от нарушителите, направили обратен завой въпреки знака в рамките на само няколко минути:

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg