Коалата е обявена за функционално изчезнал вид. Останали са едва 80 000 представители на торбестия вид животни, съобщиха от Австралийската Фондация за Коалите (АКФ). 

Това означава, че няма достатъчно възрастни индивиди, които да могат да се размножават и да продължат следващо поколение коали, обясняват експертите.

Причините за рязкото намаляване на популацията на торбестите са покачването на температурите и топлинните вълни, които доведоха до обезлесяване. Коалите, които обитават горите, страдат от фатална дехидратация, информират от Фондацията.

Торбестите населяват едва 41 от 128-те известни населени места на животните.

Ако се появи нова болест или патоген от какъвто и да е вид, оцелелите коали ще умрат. 

Природозащитниците призоватат местните власти да се намесят.

"Знам, че австралийската общественост е загрижена за безопасността на коалите. Хората са уморени да виждат мъртви коали на нашите пътища. Призовавам новия премиер да приеме Закона за защита на Коалата, който е написан и готов за действие от 2016 г.", каза председателят на АКФ Дебора Табарт. 

От Фондацията смятат, че все пак има надежда, защото Законът за защита на Коалата се основава на Закона за плешивия орел на САЩ, който успя да спаси американския национален символ от списъка със застрашени видове.

Превод и редакция: TrafficNews.bg