Европейските отборни шампионки по шахмат - Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Виктория Радева, както и селекционерът на тима Петър Арнаудов и председателят на федерацията Милен Василев са заминали на състезанието в Черна гора изцяло с пари на спонсори и без лев помощ от държавата. Това разказаха те пред БНТ.

Капитанът Антоанета Стефанова отбеляза, че това е първият златен медал, който страната ни печели в отборна надпревара и това прави успеха огромен.

"Беше много трудно, защото на европейското първенство няма слаби отбори. Ние бяхме поставени под №5 и се надявахме на добро представяне, но първото място е огромен успех. Това е първият златен медал отборно за България в шаха", започна Стефанова.

"Успехи е имало и през годините. Друг е въпросът е, че не им се е обръщало внимание. Споровете около федерациите от 2015-а година насам оказаха много негативно влияние. За тези млади момичета това бяха едни много критични години, в които те можеха да бъдат подпомогнати. Надявам се, че този наш успех няма да бъде само моментна радост, но да доведе до разрешаване на тази ситуация", коментира още бившата световната шампионка.

Други две от състезателките ни - Белослава Кръстева и Виктория Радева - се обединиха около мнението, че надпреварата е била много тежка физически и психически.

"Все още сме изморени физически и психически, аз бих казала, че още се чувствам там. Лично аз не осъзнавам все още какво постигнахме. Наистина много се радвам за отзвука тук в България. Много сме щастливи от това, което постигнахме", сподели Кръстева.

"В шаха има много психология и трябва да имаш психическа и физическа издръжливост. Има страшно много нерви, но когато човек играе професионално се научава да ги владее. Със сигурност много хора виждат само върха на айсберга, а всъщност има много труд и нерви", допълни Радева.

Треньорът на националния отбор Петър Арнаудов пък разказа колко трудно е да се обединят няколко състезателки в един колектив в един толкова индивидуален спорт като шахмата.

"Шахът наистина е индивидуален спорт, в който е трудно да се работи в колектив, но те успяват. Много са задружни по време на състезание и аз съм изключително горд с тях. Как ги подготвям ли? Те са си професионалистки, а аз помагам със съвети и каквото мога. Проблемът при нас е, че имаме толкова много талантливи шахматистки, от които трябва да изберем само пет. В мача пък участват само четири. Няма обаче титуляри и резерви, всички се еднакви", категоричен е Арнаудов.

Председателят на Българската спортна шахмата федерация Милен Василев говори и за трудностите с организацията на родното участие в Будва, породени от липсата на държавно финансиране.

"Нашата федерация в момента няма лиценз в България, но сме признати в Европейския шахматен съюз и световната федерация, така че ние излъчваме отбори за там.

За това състезание не сме водили никаква подготовка, защото нямахме време. Получихме "уайлд кард" в последния момент. Финансирането беше изцяло от спонсори, с които осигурихме най-добрите условия за нашите момичета, за което искам да им благодарим. За това състезание разходите са малко под 60 хиляди лева, но ние трябваше да ги съберем преди това. Това влияе на състезателите, те до последно се притесняват дали ще отидат, защото не разчитаме на никакво държавно финансиране. Водили сме разговори за държавна помощ и в най-скоро време това ще стане факт", коментира Василев.

Накрая треньорът и ръководителят на федерацията очертаха следващите големи цели пред родния шахмат.

"Предстоят световни и европейски първенства по бърз шах и по блиц, които са до края на тази година. Следващата голяма отборна надпревара е шахматната Олимпиада догодина през месец август или септември. Олимпиадата е най-голямата цел. Тя е най-престижното шахматно състезание", заяви Петър Арнаудов.

"Федерацията няма да получи квота за Олимпиадата, но ние ще излъчим пак отбор, но този път ще има и мъжки отбор, който ще участва. Надявам се, че пак ще постигнем успехи. При мъжете нямаме повече от 10 години отборно представяне на такива форуми, но се подготвяме и пак ще ви зарадваме", коментира Милен Василев.