Гласуваме изцяло машинно на следващите избори, а видеонаблюдение в изборния процес ще има, реши на второ четене правната комисия в парламента. ЦИК ще определя условията и реда, по който това да става. Техническото обезпечение ще бъде осигурено от Министерския съвет.

По изключение ще може да се гласува и с хартиени бюлетини, но това ще се случва в избирателни секции с по-малко от 300 гласоподаватели. 

ЦИК вече ще има 15 членове, предложени от парламентарно представените партии. Те ще бъдат назначавани от президента. Мнозинството в правната комисия реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на ЦИК. Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

Въвежда се 100% машинен вот както у нас, така и извън България. Условието обаче е за поне 300 подадени заявления в секциите в чужбина и поне 300 избиратели в секциите в страната. Но хартиената бюлетина няма да остане в историята. В малки населени места ще се гласува по традиционния начин, хартията ще се ползва и от всеки , който е подал заявление, че не може да гласува с машина.

Депутатите обсъждаха въвеждане на мажоритарен вот, но текствете бяха отхвърлени преди минути, когато приключи заседанието на Комисията. Близо 5 часа депутатите спориха по промени в Изборния кодекс.