Казусът със законността за добиването на вода от ТПК „Михалково” продължава с нови проверки и предписания, а неизвестните стават все повече. В серия от материали ви показахме за нарушенията при добиването на изворна вода „Михалково”, както и заключенията на институциите. Най-спорният момент бе разрешителното за водоползване на етикета, което се оказа, че не съществува. Басейнова дирекция наложи няколко акта на предприятието, за това, че добиват вода от водоизточниците „Персенк 1” и Персенк 2”  без разрешително за водоползване. От компанията заявиха, че ползват ВиК – мрежата, а на етикета бе записан изходящия номер на документа от водното дружество, който им позволява да ползват водата за питейно-битове нужди.

Докато траят проверките от Басейнова дирекция и Министерството на здравеопазването, от ДНСК също извършиха проверки на тръбите, които захранват предприятието с вода.   Оттам ни изпратиха следното:

„От длъжностни лица на РО НСК Смолян към ДНСК „Южен Централен район”  е била извършена проверка, при която се е установила наличие на съществуващ етернитов водопровод ф80, който не функционира, видно от проверката на място.

По данни на предприятието водопроводът е реализиран през 80-те години. От управителя на “Михалково” АД Димитър Дългъчев  е представена експертна оценка за начална пазарна цена на дълготрайните активи на ТПК “Михалково”, в която е вписан външен водопровод 1983г., отклонение от селския водопровод до предприятието, изпълнен от етернитови тръби с ф80, дължина около 300м в добро състояние.

В местност “Козарника” има изпълнена съществуваща шахта на етернитов водопровод ф 125, захранващ село Михалково, собственост на “ВиК” ЕООД. От шахтата е изпълнено водопроводно отклонение за захранване с вода на “Михалково” АД.

От РО НСК Смолян при РДНСК ЮЦР от “ВиК” ЕООД бе поискана информация от къде е захранен ТПК “Михалково” към водопроводната мрежа и през къде минава трасето на водопровода, захранващ предприятието.

С писмо “ВиК” ЕООД е уведомила, че водопроводния клон, водоснабдяващ фабриката за бутилиране на вода на ТПК “Михалково” е захранен от външен, довеждащ етернитов водопровод, изграден за водоснабдяването на село Михалково. След водомерната шахта захранващият фабриката водопровод не е собственост на дружеството.

За изясняване на случая са изпратени писма до община Девин, относно наличие на строителни книжа в общинската администрация, до поземлена комисия Девин за наличие на нанесени трасета за водопровод.

От РО НСК Смолян е разпоредена нова проверка по случая.

При извършената нова проверка е установено в двора на предприятието наличие на входяща шахта в източната част, в която се влива етернитова тръба ф125. В нея е прокарана нова политиленова водопроводна тръба ф50. В западната част на предприятието е установено наличие на втора входяща шахта , която се е използвала при аварийното захранване с вода по данни на управителя на предприятието Димитър Дългъчев. В момента на проверката аварийното захранване не функционира.

Извършена е проверка по трасето на водопроводното отклонение и на около 350м североизточно от шахтата в ливада са установени следи от разкопаване на терена в посока север към предприятието.  Според управителя Дългъчев е премахнат авариен водопровод, захранващ предприятието. Захранването в момента се осъществява по старото трасе на етернитовия водопровод, като в тръбите са прокарани полиетиленови тръби.”

Очаква се скоро от държавния строителен контрол да се произнесат дали тръбите и отклоненията са законни.

С други думи при първата проверка, предприятието е ползвало т. нар. авариен водопровод, а при втората водата се е пълнила от стария, в който е са били положени полиетиленови тръби вътре. Между двете проверки от компанията са премахнали аварийния водопровод.

Свързахме се и с кмета на Община Девин Красимир Даскалов. Той заяви, че в общинската администрация нямат никакъв документ и строителни книжа за тръби или трасета, които минават около фабриката за вода. По време на проверките е присъствал и представител на общината от  отдела по незаконното строителство.

Кметът обясни, че не знае за запитването на ДНСК, но ако е имало, то е било обработено от администрацията, а отговорът е бил – Община Девин не разполага с документи и строителни книжа за водопреносната мрежа около ТПК „Михалково”.

Пуснахме запитване и до „Михалково” АД относно проверката на държавния строителен контрол. От компанията ни изпратиха документи, с които удостоверяват, че съоръженията по водопреносната мрежа са закупени от ЦКС през 1995 година.

Относно законността на водопроводите, от дружеството ни отговориха, че на 14.05.2018 година е започнала процедура за учредяване на сервитут на водопроводната мрежа в местност „Козарника”.

От компанията обясниха, че аварийният водопровод е бил изграден през 2003 година, когато наводнение е отнесло част от водопроводната мрежа, като оттогава досега водата се е отчитала от ВиК с монтиран водопоровд.  Разкопаването и премахването на тръбите за аварийно водоподаване е било през месец май, тъй като от „Михалково” възстановили старото трасе, а вътре положили полиетиленови тръби. В момента мрежата за аварийно захранване е прибрана в предприятието.

Отново на 14 май 2018 година от „Михалково” АД са предложили на областния управител на Смолян Недялко Славов, да изградят безвъзмездно в полза на ВиК – Смолян водопреносната мрежа от водоизточниците „Персенк 1”, „Персенк 2”, „Персенк 3” и „Персенк 4”, както до фабриката, така и до селото.

TrafficNews.bg. ще продължи да следи темата, като ще публикува всички решения на отговорните институции и проверките. В това число и бъдещето развитие около наложените актове на „Михалково” АД”.

Още по темата:

Има ли всички необходими разрешителни изворна вода „Михалково”? Отговорът на компаниятаОт „Михалково” АД твърдят, че са изрядни в документацията и бутилирането на вода

 

Директорът на „Михалково” АД: Нямаме разрешително за водовземане, ползваме ВиК мрежата ВИДЕООт Водното дружество заявиха, че изворната вода е за питейно-битови нужди, а не за бутилиране

Чети етикета, II част: Как се добива изворна вода „Михалково“ и какво констатираха институциитеОт фабриката твърдят, че имат всички необходими документи и разрешителни, контролните органи смятат друго

Чети етикета: Добиват известна изворна вода без разрешително, през съмнителни тръбиРедица институции констатираха нередности при бутилирането на вода „Михалково”, написаха им актове