Мястото, на което тази нощ загинаха 21-годишен мъж и 20-годишна жена, пази редица тежки спомени от пътни инциденти със загинали и тежко пострадали млади хора. Общото между всички катастрофи е висока скорост и безразсъдно шофиране на мощни автомобили в тъмните часове на денонощието.

След снощната катастрофа, в болница с тежки наранявания остават 22-годишните Николета У. и Иван П., които са пътували на задната седалка на катастрофиралия джип и пожарникарят Димитър Галчев, който също е в изключително тежко състояние, с множество фрактури. 

По-късно днес стана ясно, че 21-годишният Кристиан Екмекчиян, който шофираше джипа "Рейндж Ровър", има свидетелство за правоуправление от 3 години. За това време той има регистрирани 16 нарушения. Служителите на "Пътна полиция" са му съставили 5 акта и 11 фиша. 4 от актовете са за непоставен колан, а петият е за причинено ПТП заради неспазване на дистанция. Само един от фишовете е за превишена скорост. В момента тече разследване, част от които автотехническа експертиза:

Водачът на джипа, който се разби с 200 км/ч с 16 нарушения, но не бил "рисков""Рейндж Ровърът" не бил семейна собственост, води се на софийска фирма

Младият мъж, загинал при тежката катастрофа на бул."Руски", е син на служителка на КАТ-ПловдивРейндж Ровърът, който се превърна в ковчег за двама млади пловдивчани, се е движел с близо 200 км/час

А какво помни историята от последните години на същата тази отсечка?

На 18 ноември 2016 година на фаталния бул. „Руски” в 01.18 часа през нощта, Любомир Трайков удари лек автомобил „Пежо” и уби на място двама души - Атанас Ламджиев и Виолета Стоянова. Трета жертва Полина Караиванова издъхна по-късно в болницата, без да дойде в съзнание. Експертизата е констатирала, че пежото е отнело предимство на „Ауди А7”, управлявано от Трайков, а самият Любомир е карал с 0.8 промила алкохол в кръвта и с 99 км./ч – с 49 км/ч над разрешените на мястото.  Въпреки че аудито е било с  предимство, заради превишената скорост и алкохола, съдът счете, че вината е на младежа. Трайков-младши бе осъден от Окръжен съд - Пловдив на 4 години затвор, Апелативен съд я увеличи на 6, а през април 2018 година Върховният касационен съд намали с 1 година присъдата на Трайков.

Спомняте ли си Любомир Трайков, който уби трима на "Руски" през 2016-та? Днес беше освободенПловдивският Окръжен съд освободи условно предсрочно младежа, заради добро поведение

Обрат: Любомир Трайков, който уби трима на "Руски", остава в затвораАпелативен съд отмени предсрочното му освобождаване

При друга тежка катастрофа на 16 юни 2019 година, на пешеходната пътека на кръстовището между бул. "Руски" и бул. "6 септември" пловдивският музикант Велко Илиев остана завинаги на 34 години. Барабанистът от рок бандата „НеЩо ЦвЕтНо” беше прегазен докато пресича от „Ситроен“ на бизнесмена Сашо Димитров. Шофьорът получи 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Причината за заниженото наказание бе фактът, че от части Велко е имал вина за инцидента. Той е пресякъл на червен светофар за пешеходци. Скоростта с която Димитров е навлязъл в кръстовището е била 67 км./ч.

Мъжът, прегазил пловдивския музикант Велко Илиев: Не минава ден без да мисля за станалотоСашо Димитров призна всички факти, още днес ще получи присъда

Шофьорът, прегазил музиканта Велко Илиев в Пловдив, получи присъдаВижте какво решиха магистратите

Гонка доведе до тежък пътен инцидент на кръстовището на бул. „Руски“ и „Волга“ в подножието на Бунарджика и на 27 юли 2023 г. При инцидента, който се разигра около 22.15 ч. на пешеходна пътека, пострада 16-годишно момиче, което е пресичало булеварда. Шофьорът се оказа 23-годишен мъж, управлявал „Мерцедес” с английски номера. Той беше зарязал автомобилът си на около 700 метра от мясотот на инцидента. Наказателното производство срещу него все още не е започнало.

23-годишен е блъснал младата жена в центъра на Пловдив снощи, пострадалата е в болницаСпоред очевидец е имало гонка след удара, колата на извършителя е оставена метри по-надолу

Лъскава кола помете пешеходка в центъра на Пловдив, пресичала на "зебра"Жената е откарана в болница в тежко състояние

Въпросът е колко още живота трябва да бъдат отнети, за да си вземем поука и да не превръщаме себе си или децата си в потенциални убийци. Инциденти се случват, но дали може да говорим за инцидент, когато се шофира с много над допустимата скорост, при намалена видимост и мокра пътна настилка?

Мощни коли, много висока скорост, самонадеяни неопитни шофьори, често употреба на забранени субстанции и вещества и … безразсъдство. И ако не можем да променим манталитета си сами, то държавата може и трябва да вземе мерки, защото никой не остава безразличен към подобни трагедии.

За съжаление примерите за ужасяващи катастрофи със загинали хора, голяма част от които младежи, не спират до тук. Статистиките стават все по-черни, а безрасъдното шофиране на пътя все по-често срещано.