Международният наказателен съд да издаде заповеди за арест на лидера на „Хамас” Яхия Синуар и на израелския премиер Бенямин Нетаняху по обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради атаките срещу Израел на 7 октомври и последвалата война в Газа. Това поиска главният прокурор на съда Карим Хан, пише CNN.

Хан посочи, че ще поиска заповеди за арест на израелския министър на отбраната Йоав Галант, както и за двама други висши лидери на „Хамас” - Мохамед Диаб Ибрахим ал Масри и Исмаил Хания, политическият лидер на организацията.

Заповедите срещу израелските политици бележат първия път, когато Международният наказателен съд взема на прицел лидера на близък съюзник на САЩ. Решението поставя Нетаняху редом до руския президент Владимир Путин, за когото Съдът издаде заповед за арест заради войната в Украйна.

Състав от съдии от Международния наказателен съд ще разгледа молбата на Хан за заповедите за арест. Той каза пред CNN, че обвиненията срещу Синуар, Хания и Ал Масри включват „изтребление, убийство, вземане на заложници, изнасилване и сексуално посегателство при задържане”.

„Светът беше шокиран на 7 октомври, когато хората бяха изведени от спалните си, от домовете си, от различните кибуци в Израел”, подчерта Хан и добави, че „хората са страдали изключително много”.

Обвиненията срещу Нетаняху и Галант включват „изтребление, причиняване на глад чрез война, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочени към цивилни в конфликт”, каза Хан.