Знаем ли какво пием от бутилките вода, които купуваме? Често рекламите на водите ни показват красиви и чисти планински извори, по които тече живителната течност. Дали обаче нещата стоят по същия начин? TrafficNews.bg научи, че в момента тече проверка на една от най-купуваните изворни води у нас – „Михалково”. Марката е изключително популярна покрай единствената естествено газирана вода, която се предлага у нас повече от 60 години и е едно от природните богатства на България.

ТПК „Михалково” бутилира водата повече от 60 години, като тя стига до дома на всеки един българин, който трудно би я заменил с друга газирана напитка. От 2008 година компанията започна да пласира и изворна вода от извор „Персенк“. Тя е представяна като чиста пла­нин­ска вода от Родопите с много ниска минерали­зация, което я прави изключително подходяща за ежедневна употреба от всички възрастови групи.

В момента обаче върви проверка от страна на две министерства, както и няколко държавни институции, за възможни закононарушения, свързани с добиването на водата. След проверка на Басейнова дирекция са се установили редица нарушения, за което се написани актове и предписания. При констатациите на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район” във фабриката в Михалково, Министерството на здравеопазването и Министерството на околната и среда и водите разпоредиха незабавни проверки чрез другите си контролни органи. В казуса са замесени още и държавното дружество ВиК – Смолян, което експлоатира двата основни извора.  

Първата проверка във фабриката е след подаден сигнал от страна на един от дългогодишните партньори на ТПК „Михалково”. Към днешна дата единствено „МВМ груп” и ВиК притежава разрешителните за ползването на КЕИ „Персенк 1” и „Персенк 2”, а само "МВМ груб" - за „Пещера Чифлика” за  водовземане. След като от компанията разбрали за нарушенията, те сигнализирали и компетентните органи.

Какво е показала проверката на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район”?

Инспекторите от държавното звено са констатирали, че водата от КЕИ „Персенк 1” и „Персенк 2” се добива без разрешително за ползване чрез водопровод, който е дълъг 13 км, без да имат право за това. Въпросните два извора се ползват законно в момента само от ВиК, които обаче са констатирали, че ползваното количество вода от извора е превишено с 50 000 м3. 

Директорът на ВиК – Смолян Мариян Николов заяви пред TrafficNews.bg,  че от дружеството изчакват констатациите на институциите, за да могат да вземат адекватни мерки.

Оказва се, че водата от двата извора „Персенк” се плаща на ВиК, но от друго дружество. Партидата на водомера е на „Михалково” АД, а самата вода се ползва от ТПК „Михалково”. Наскоро е имало проверка от РДНСК  дали въпросният водопровод, който влиза до фабриката, е законен.

Друго нарушение е ползването на вода за бутилиране от друг извор -  КЕИ „Пещера Чифлика”, без да има разрешително за това и без необходимата санитарно-охранителна зона. От въпросния извор право за ползване има издадено отново само на „МВМ груп”, които са изградили санитарно-охранителна зона, но тя не се ползва. На практика от „Михалково” добиват водата, без да имат право за това, като тя се пълни без никакъв контрол и необходимите санитарни съоръжения.

В отговор от РЗИ – Смолян се отговаря за качествата на водата по повод проверка от 2017 година, без да се споменава последната проверка  на Басейнова дирекция, която е от 19.03.2018 година. В предписанията е записано, че от РЗИ са наясно с проблема и са дали предписание за отстраняването му до юли 2018 година. Относно новата проверка от РЗИ заявиха, че констатираните нарушения не са от тяхната компетенция. Периодичните проверки обаче са показали, че водата е с добри характеристики и тя не е опасна за здравето на хората.

Наша проверка установи също, че на етикета на изворната вода „Михалково” са цитирани разрешителни за водоползване ПТО 236/20.06.2013  и ПТ № 545/26.05.2003 година, които не съществуват в регистрите на институциите.

Директорът на Басейнова дирекция инж. Цветелина Кънчева е образувала няколко административно-наказателни производства, които се обжалват от страна на компанията. Оттам са изпратили и проверките с писмо до министъра на околната среда и водите Нено Димов, който може да разпореди принудителни административни мерки, съгласно чл. 199 от Закона за водите. Той гласи, че при установени нарушения водовземането се прекратява, а съоръженията за вода се пломбират.  

Наш репортер се свърза и с Атанас Проданов - един от основателите на дистрибуторската мрежа на водата „Михалково”, който от близо 30 години работи за марката и развитието на компанията. 

Господин Проданов, какво се случва в момента в ТПК „Михалково”?

- С огромно съжаление трябва да кажа, че в момента вървят процеси, които са в интерес единствено на определена група от хора. С огромен ентусиазъм изградихме името на „Михалково” и през годините сме лишавали най-близките си от време заедно, за да работим за компанията, която ни беше като дете.

В момента ситуацията стои така, че има едно ръководство, което прави каквото си поиска и дори си позволява да бутилира вода, без да има необходимите разрешителни. Имаме една кооперация, която е създадена преди 60 години и след упорит труд на цели поколения тя е превърната в еднолично дружество.

- Откога нещата стоят по този начин?

-  От 10 години върви този процес, но в последните години той добива чутовни размери. Мога смело да заявя, че допреди това ТКП „Михалково” функционираше напълно нормално, нямаше дрязги между хора, нямаше интриги, а всички приемаха работата присърце. Сега има един хитлеристки начин на управление, а който е против, остава извън чадъра или отива на борсата.

ТПК „Михалково” през годините е бил почти целият поминък на хората в селото. От няколко години обаче върви процес на подмяна на местните работници с хора от други населени места.

- Говорили ли сте с хората, които работят там, какво Ви споделят?

- Говорил съм с някои от тях. Те се съгласяват с всичко казано дотук, но страхът в тях надделява. Едни се опасяват, че ще останат без работа, други, че няма да получат дивидентите си като член-кооператори.

- Откъде е този страх?

- Устройството на ТПК „Михалково” е такова, че изборът на председател е явен. Реално, ако гласуваш срещу него, след това се настанява страхът, че може да изкупят акциите ти или самото ТПК да работи на нулева печалба, а тя да мине през акционерното дружество. Разбира се, това са хипотетични ситуации, но те се въртят като слухове и вероятности, което подсилва опасенията на хората, че ще останат без препитание.

-  Кога разбрахте за нарушенията, които се случват с водовземането на изворната вода и знаят ли хората там за тях?

- Разбрахме преди около половин година за това, което се случва там. Според мен голяма част от служителите и член-кооператорите са в неведение за процесите.

- След като „МВМ Груп”имат разрешение за ползване на КЕИ „Пещера Чифлика”, защо от ТПК „Михалково” ползват водата без необходимите разрешителни?

-  Това водоползване бе взето под натиск от ръководството на ТПК „Михалково”. Ние да правим всичко, а те да я бутилират. В крайна сметка те изградиха водопровод, без да знаем, и бутилират водата. Тя е без санитарно-охранителна зона, не се плаща нищо за нея, а има охранителна фирма, която не пуска никого и нищо не се вижда.

- Опасно ли е това за здравето за хората? Реално няма необходимите санитарни съоръжения, които да гарантират безопасността на хората…

- Това трябва да го кажат отговорните институции. В нормативната уредба е записано ясно, че един водоизточник, който няма санитарно-охранителна зона, не може да се ползва за бутилиране на вода за питейни нужди.  

-  В законодателството е записано, че при подобни нарушения водоподаването трябва да бъде прекратено. При хипотетична ситуация как ще се отрази това на „Михалково” и може ли фабриката да се приведе спрямо нормативната уредба?

- Едно е ясно, нещата не могат да продължават така! За тези нарушения фабриката може да бъде затворена. Дори да се тръгне да се изгражда санитарно-охранителна зона, този процес ще продължи минимум 2 години, през което бутилирането на вода трябва да бъде преустановено. В днешния пазар знаете как може да се отразят две години на един продукт, който е извън пазара.

Ние имаме трасе със санитарно-охранителна зона до въпросния водоизточник, за което ни бяха необходими близо 2 години.  Очакваме институциите да кажат какви мерки ще се вземат за всички констатирани нарушения дотук.

Свързахме се с председателя на ТПК „Михалково” и основен акционер в „Михалково” АД Димитър Дългъчев. Той ни препрати към пресслужбата, която обслужва компанията.

Оттам ни изпратиха писмено отговорите, като са подписани от самия председател Дългъчев. Преди отговорите бе уточнено, че „Михалково“ АД притежава 70% от дяловете в "МВМ Груп" ООД.

Справка в Търговския регистър обаче показва, че „Михалково“ АД притежава 50% от дяловете във фирмата, а другите 50% са на физически лица. Управители са Георги Гетов и Димитър Дългъчев. По устав обаче компанията се управлява от двамата, а разрешителното за водоползване е само за „МВМ Груп“.

Ето и пълните отговори от Димитър Дългъчев без редакторска намеса: 

- Как ще коментирате нарушенията, които са установили от Басейнова дирекция и са написали актове за тях? Защо използвате трите извора КЕИ „Персенк 1", „Персенк 2" и „Пещера Чифлика", без да имате разрешително за това?

- От 2003 г. до 2006 г. имахме разрешително за водовземане от изворите Персенк 1 и Персенк 2. След това режимът беше променен и съответно на законовите промени сключихме договор с ВиК Смолян, която от 2006 г. по силата на сключен договор ни предоставя изворна вода от тези два извора, която ние бутилираме с марката „Михалково” – изворна вода. Това е тиха, негазирана вода. Междувременно отново се променя режимът – отново се минава на разрешителен режим. Подали сме в законовия срок заявление за издаване на разрешение за водовземане от изворите Персенк 1, Персенк 2, Персенк 3 и Персенк 4. Предписанията, които сме получили от ХЕИ, са, че тези процедури трябва да бъдат завършени до края на м. юли 2018 г. Продължаваме кореспонденцията с Басейнова дирекция – Пловдив, която отчасти има не съвсем обяснимо поведение. Все още сме в процедура с тази институция и юристите ни уточняват детайлите с нейните представители.

За конкретния случай с бавенето от страна на Басейнова дирекция – Пловдив на една стандартна процедура, каквато е издаване на разрешително за водовземане, ние също си задаваме въпроси – защо, с каква цел, в чий интерес и др.

 За „Пещера Чифлика” – това е извор, който не се ползва от нас.

- Проверката е установила, че вода от трите извора се взима чрез съоръжения, които нямат санитарно-охранителна зона, и чрез отклонения, които в момента се проверяват дали са законни?

-Това не е вярно – разбира се, че имат санитарно-охранителна зона.

- На етикетите на изворната вода пише разрешение за водоползване, което го няма в нито един регистър. И за трите извора разрешително за ползване има „МВМ Груп" ООД. Как ще коментирате това?

- И това не е вярно. Михалково АД има всички разрешителни.

- Не е ли опасно това за здравето на хората?

- Въпросът Ви е несериозен и внушава опасност, която не само че не съществува, но и за всеки, който се опита да разпространява подобни съмнения, уверяваме Ви, сме предвидили юридически действия.

- Ваши партньори заявиха, че ТПК „Михалково" се управлява по тоталитарен модел, в който хората, които изявят инакомислие, биват репресирани и отстранявани. Така ли е?  

- Всички решения в ТПК „Михалково” се взимат според устава на нашата трудово-производителна кооперация. Кооперация означава, че всички заедно решават в рамките на закона и работят за удоволетвореността на клиентите. Всякакви други твърдения бих могъл да нарека само субективен плач от нереализирани и некомпетентни кандидат-управленци.

Това са фактите. Всяка година чрез комуникационните канали на връзките с медиите и обществеността информираме за развитието на нашите дружества – ТПК „Михалково” и „Михалково” АД, в това число продажби, новости във фабриката, обучения, участие в европейски проекти, хуманни инициативи  и др.

Нека поразсъждаваме заедно –„Михалково” АД от десет години ползва и бутилира изворна вода с марката „Михалково” от двата извора – Персенк 1 и Персенк 2. Вложихме средства в нейното популяризиране, реклама, маркетиране, обучение на търговци и дистрибутори – всичко с една устойчивост и планиране за развитие. Получихме и награда за изворна вода „Михалково” – награда в категорията "Нова марка или бизнес" от националния конкурс „Иновации в безалкохолната промишленост – 2009 година” в рамките на Деня на хранително-вкусовата промишленост в България. С тази награда се оценяват иновативните усилия на по-малки фирми и компании в бранша. Първи в България пуснахме изворна вода през 2014 г. в екологична картонена опаковка от 10 и 15 литра.

„Михалково” АД направи в последните години големи инвестиции в своето технологично модернизиране. Сега сме отправили предложение до ВиК Смолян, че сме готови да инвестираме в рехабилитацията на водопровода, който свързва с. Михалково и фабриката с извора. Ние се стремим към икономично използване на природния ресурс, намаляване на загубите и опазване на околната среда. Вярвам, че едно такова публично-частно партньорство ще даде добър пример, че държавата и бизнесът могат да обединяват усилията си и резултатът ще е добър за всички.

Ние се отнасяме сериозно и отговорно към този природен дар, от който искаме хората да се възползват максимално. Т.е. ние сме добри стопани и имаме визия за бъдещето. Държавата в лицето на Басейнова дирекция – Пловдив дали отчита това? С бавенето на издаването на документите цели какво? И защо?

Отговори на тези въпроси трябва да даде другата страна. Ние сме спазили сроковете и очакваме Басейнова дирекция - Пловдив да действа отговорно и обективно.

Продължаваме да работим, защото сме в законните срокове и защото с това си вадим хляба и даваме възможност на нашите 70 служители да изкарват прехраната си.

Има ли несъответствия между отговорите на институциите и тези на ръководството на Михалково -  четете в продължението на материала.