„Нямаме разрешително за водоползване за изворна вода, издадено от Басейнова дирекция”,потвърди директорът на „Михалково” АД Димитър Дългъчев пред репортер на TrafficNews.bg. Днес в дружеството, в което бутилират газирана и изворна вода,  имаше ден на отворените врати, събитие, което ежегодно се провежда в една от най-старите фабрики в България.

Лично изпълнителният директор на компанията направи няколко обиколки с групите, съставени от журналисти и граждани, за да покаже как се бутилират продуктите на бранда.  По време на тура из фабриката се показаха цеховете, техниката, вътрешните лаборатории и начина на работа.  

В деня на отворените врати обаче не бяха допуснати всички желаещи. Доскорошните партньори на компанията от „МВМ груп”, не бяха допуснати, като от предприятието изтъкнаха, че за тях има друг час за посещение.

След края на тура Димитър Дългъчев даде и кратък брифинг за дошлите журналисти. Той започна с това, че наскоро от „Михалково” АД са прекратили договора със своите партньори от „МВМ груп” заради некоректни действия и натрупани задължения от 1,3 млн. лева. Директорът на компанията обясни ,че в следствие на това, са излезли публикации в медиите, които са насочени срещу „Михалково” АД и ТПК „Михалково”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чети етикета: Добиват известна изворна вода без разрешително, през съмнителни тръби

Чети етикета, II част: Как се добива изворна вода „Михалково“ и какво констатираха институциите

Той обаче не даде красноречив отговор защо е позволил „МВМ груп” да натрупа задължения към „Михалково” АД в този голям размер. Интересен факт, че 50 % от компанията, която е за  дистрибуция, се държи от  самото„Михалково” АД, а един от управителите му е Димитър Дългъчев. С други думи 50 % от дълговете към „Михалково” АД са от „Михалково” АД.

Според директора на компанията от „Михалково” АД имат всички необходими разрешителни за добиване и бутилиране на изворна вода, а в момента текат други процедури, като са в законоустановения ред.

Разследване на TrafficNews.bg показва, че от компанията нямат разрешително за водовземане от Басейнова дирекция, както и необходимата санитарно-охранителна зона. По-късно стана ясно, че ТПК „Михалково” има регистрация в РЗИ - Смолян само за производство на минерална вода, но не изворна.

„Имаме договор с ВиК – Смолян за доставяне на вода за питейно-битови нужди. Имаме предписания от РЗИ- Смолян, в което още сме в срок, за да си оправим документацията в срок”,каза Дългъчев. На въпрос има разрешение за водоползване от Басейнова дирекция „Източенобеломорски” район, управителят на дружеството заяви:

„Към Басейнова дирекция нямаме разрешително за водоползване”, каза той. След това от компанията предоставиха на журналистите и въпросната документация. От нея се вижда, как с писмо от 2013 година от ВиК – Смолян, разрешават на „Михалково” АД, да ползва 0,4 л/с от водоизточници „Персенк 1” и „Персенк 2” за питейно-битови нужди.

На документа от водното дружество има и изходящ номер, който е ПТО – 236/20.06.2013 година.  Въпросният номер на документа е поставен върху бутилките с изворна вода, като на етиката е цитиран като „разрешително за водоползване”.

Подобно разрешително за водоползване не фигурира в нито един официален регистър, тъй като това е изходящ номер на документ. Преди това от компанията са ползвали ПТО № 545/26.05.2003 година, което е друг изходящ номер от ВиК.

Разрешителните за водоползване на въпросните водни източници са

31590443/24.06.2011 г. с титуляр „МВМ ГРУП“ ООД, за каптиран естествен избор (КЕИ) „Пещера-Чифлика“, землище с. Чуруково

№31510593/22.01.2018 г. с титуляр „МВМ ГРУП“ ООД, за КЕИ „Персенк 1 и Персенк 2“, землище с. Михалково

№31510095/01.10.2008 г. с титуляр „ВиК“ ЕООД-Смолян, за КЕИ „Персенк 1 и Персенк 2“, землище с. Михалково.

Според Димитър Дългъчев с този номер за ползване на вода за питейно-битови нужди, от „Михалково” АД  имат правото да бутилират изворна вода, като ползват мрежата на ВиК, както и нейната санитарно-охранителна зона.

От 5 януари компанията не използвала другия извор (КЕИ) „Пещера-Чифлика”. Директорът на компанията за бутилирана вода, също не може да си обясни, защо е бил глобен за ползването на този извор от Басейнова дирекция.

Свързахме се и с началника на ВиК за район „Девин” Никола Стаматов. Той заяви, че от водното  дружество имат договор с „Михалково” АД за доставянето на вода за питейно-битови нужди, а не за бутилиране.  Разрешителното на ВиК за изворите „Персенк 1” и „Персенк 2” от Басейнова дирекция не може да се преотстъпва, както и санитарно-охранителната зона.

„Документът, който се цитира е изходящ номер на питане на компанията към ВиК за количеството вода, което може да ползват”, обясни Стаматов. Той каза, че ВиК нямат разрешително за бутилиране на вода, а само за предоставяне на населението за питейно-битови нужди.

Вижте повече във ВИДЕОТО: