„До колкото съм запознат с експертизата е карал с малко над 50 км./ч, но моите наблюдения са, че там по принцип шофьорите карат доста по бързо. Не е гледал пътя. Надявам се на справедливост, защото трябва да има наказания за отнемане на човешки живот.” Това каза след днешното заседание в Пловдивския окръжен съд Георги Петров – син на загиналата заместник директорка на пловдивското СУ „Цар Симеон Велики“. Той се конституира и като частен обвинител в процеса.

На 12 януари миналата година 18-годишният тогава Веселин Тачев, със стаж зад волана едва 3 месеца, блъсна пресичаща 52-годишна пловдивчанка на пешеходна пътека под моста на Герджика на бул. „Марица-юг“. В последствие стана ясно, че жената е Милена Петрова - заместник директорка на пловдивското СУ „Цар Симеон Велики“.

Тя беше откарана в УМБАЛ "Св. Георги" в много тежко състояние - множество счупвания и политравми, като бе и в кома. Последва акция по кръводаряване, в която се включиха десетки хора. Макар че лекарите се бориха близо седмица за живота ѝ, зам.-директорката издъхна на 20 януари миналата година. 

Единственото, което от полицията изнесоха тогава като информация, бе че пробите на шофьора за алкохол и наркотици са отрицателни. 

В седмицата на баловете: Съдят младия шофьор, блъснал зам.-директорката на СУ „Цар Симеон Велики"Почти година и половина по-късно, обвинение е внесено в съда и делото започва

Почти година и половина по-късно, днес делото влезе в съда. Според обвинителния акт Тачев ще отговаря пред магистратите за причиняване на смърт по непредпазливост, в следствие на нарушаване Закона за движение по пътищата. Той и адвокатът му Константин Давчев изразиха желание делото да протече по съкратената процедура – с признаване на всички факти и обстоятелства от обвинителния акт. Съдия Весела Евстатиева обаче откри фактическа грешка от страна на обвинението – разминаване между изписването на рождената дата на Тачев с думи и цифри. Макар и минимална, грешката се оказа спънка за днешното приключване на делото. От прокуратурата имат 7 дни, за да поправят неточността.

В следващото заседание, което е насрочено за 28 юни, Веселин Тачев ще признае вината си и се очаква делото да приключи с присъда. При признаване на вина, младият шофьор ще получи намаляване на наказанието с 1/3.

Почина зам.-директорката, блъсната на пешеходна пътека в Пловдив

Жената блъсната на пешеходна пътека е зам.-директорка в пловдивско училище, състоянието и е критично

Месец след смъртоносния удар на зам.-директорката в Пловдив: Ясна е самоличността на шофьора, но обвинение нямаОчакват се резултати от две съдебни експертизи