Четирима души  са загинали по време на безпрецедентния щурм на сградата на Конгреса във Вашингтон. Размириците бяха организирани от привърженици на президента Доналд, предаде Асошиейтед прес. 50 души са арестувани.

Обвиненията срещу арестуваните не са ясни все още. В редица градове на поне 2 щата бе въведен вечерен час - от 18 часа в сряда до 18 часа в четвъртък.

От него са изключени само служители на първа линия. Повечето задържани са за нарушения на вечерния час.

Според експерти основната причина за сблъсъците е разделението на американското общество, което е буквално на две половини – тези, които са „за“ Тръмп и тези, които са „против“ него.

„Има информация за българи, които са се организирали дори и от други щати на САЩ, за да присъстват на протеста. Обади ми се и шефът на фирма "Калитко", който предложи да им помогне. Да им осигури мясо за приспиване, тъй като в столицата има вечерен час“, заяви журналиста Евгени Веселинов в ефира на Нова телевизия.

Сред жертвите е и жената, която е била застреляна от полицията на Капитолия, и още трима, които са починали "при спешни медицински случаи".

Жената е била простреляна, когато тълпата се опитала да нахлуе през барикадирана врата на Капитолия, отбранявана от въоръжена полиция от другата страна. Тя е била откарана в болница с огнестрелна рана и по-късно е починала.

Как бе превзет Капитолия СНИМКИКонгресмени подготвят процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп

Вашингтонската полиция съобщи, че са били открити две самоделни бомби, едната пред Демократическия национален комитет, а другата пред Републиканския национален комитет. На територията на Капитолия са намерени още едно дългоцевно оръжие и коктейл "Молотов".

Президентът Доналд Тръмп и новоизбраният Джо Байдън призоваха за спокойствие и край на безпрецедентната атака. Вицепрезидентът Майк Пенс и новоизбраната Камала Харис се присъединиха към тези призиви.

Байдън отсече, че случилото се е бунт, но не и протест. Тръмп обаче настоя, че все пак вотът е бил откраднат и разбира болката на поддръжниците си.

Бившият американски президент Барак Обама също коментира темата, като в изявлението си предложи избор на републиканците - да продължават с опасното си за страната самозалъгване или да излязат с чест от положението като признаят загубата си и спасят Америка от разделение. Той припомни, че много видни фигури от партията на Тръмп вече са се произнесли и са избрали гласа на разума.

Бившите президенти Джордж Буш и Бил Клинтън осъдиха насилието в столицата на страната в сряда, но и президента, който го подклади.

Буш, единственият жив бивш президент на републиканците, заяви, че е "ужасен" от действията на някои политически лидери след изборите и нарече "хаоса" в Капитолия на САЩ "отвратителна гледка".

"Ето как се оспорват резултатите от изборите в бананова република, а не в нашата демократична република", написа бившият президент в изявление, публикувано в сряда вечерта. "Ужасен съм от безразсъдното поведение на някои политически лидери след изборите и от липсата на уважение, проявено днес към нашите институции, традициите и правото ни."

Той не споменава конкретни имена.

Клинтън, демократ, очаквано открито обвини Тръмп. "Днес се сблъскахме с безпрецедентно нападение над нашия Капитолий, нашата конституция и страната ни", каза той в изявление. "Нападението беше подхранвано от повече от четири години отровна политика, разпространяваща умишлена дезинформация, посяваща недоверие в нашата система и изправяща американците един срещу друг", пише Клинтън. "Доналд Тръмп и неговите най-ревностни активисти, включително и в Конгреса, го направиха, за да отменят резултатите от избори, които загубиха."