Сградата на Американския конгрес днес бе атакувана по безпрецедентен начин. Привърженици напрезидента Тръмп нахлуха в Капитолия и прекъснаха заседанието, в което конгресмени и сенатори сертифицираха избора на Джо Байдън. С помощта на части от Националната гвардия полицията успя да прогони протестиращите, като при сблъсъците една жена бе простреляна и няколко часа по-късно почина. В столицата е въведен полицейски час. 
Конгресът се събира отново в 20 часа, за да продължи със сертифицирането на гласовете на Електоралния колеж.

в консултация с лидера Хойер и Клибърн и след обаждания до Пентагона, Министерството на правосъдието и вицепрезидента, решихме да продължим тази вечер в Капитолия, след като бъде разрешено“, пише Пелоси в писмо до членовете на Камарата.

Законодателите ще се върнат за съвместно заседание, така че членовете на Камарата и на Сената ще се присъединят.

 
Междувременно Илхан Омар, която е конгресмен демократ от щата Минесота, съобщи, че е започнала да подготвя документи за процедура за импийчмънт на президента Тръмп и свалянето му от власт. "Не можем да му позволим повече да заема поста, това е въпрос на запазване на републиката и сме длъжни да изпълним клетвата, която сме положили", написа тя в "Туитър". Съгласно Конституцията процедурата започва в Камарата на представителите, а сред основанията е и държавна измяна. Решението на конгресмените трябва да бъде потвърдено и от Сената.
 
Вижте кадрите от щурма на Капитолия в селекцията на wtopnews .

 

Жената, простреляна при щурма на Капитолия, починаВечерния час във Вашингтон влезе в сила, полиция и Национална гвардия изтласкват демонстрантите

НА ЖИВО: Демонстранти опустошават Капитолия, Тръмп им изпрати гвардейциВижте първите реакции на властта след бунта