Цената на петрола на международните пазари скача с бързи темпове от началото на седмицата под влиянието на решение на ОПЕК+ от уикенда. Според него добивите на петрол в картела ще бъдат намалени с допълнителни 1,1 млн. барела на ден. Мярката ще влезе в сила от май и ще приключи до края на годината.

На този фон, цената на петрола се повишава с близо 10% са за последната седмица и достигна най-високата си стойност от началото на годината насам. Американският лек суров петрол днес се търгува за малко над 81 долара за барел. Европейския сорт "Брент" достигна до цена от 85,35 долара за барел, показва справка на сайта fuelo.

Към настоящия момент най-базовият бензин А95 в страната се търгува на средна цена от 2,56 лв./л. Дизелът е 2,74 лв./л., пропан-бутанът струва 1,19 лв./л., а метанът - 2,64 лв./кг.

В Пловдив цените са с няколко стотинки по-ниски, като бензинът струва съответно 2,53 лв./л., дизелът - 2,71 лв./л., газта - 1,17 лв./л., а метанът - 2,48 лв./кг. Градът е на четвърто място в страната в класацията за най-ниски горива към момента.

За последните три месеца бензинът и дизелът по родните бензиностанции поевтиняха с около 20%, но не е изключено резкият скок в цената на петрола да се отрази и у нас.

Преди дни Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация успокои, че няма фактор, който да говори за рязък скок на цените на горивата.

По думите му лятото ще посрещнем с близки цени до сегашните. “Трябва да се премахне нулевата ставка на втечнения нефтен газ и намалената ДДС ставка за метана и газа. Това означава 24 стотинки увеличение на цената на пропан-бутана и около 35 стотинки на метана на килограм. За държавния бюджет това са около 110 милиона годишно в хазната”, обясни той.  

Според данните на сайта fuelo в следващата седмица цената на бензин А95 и на пропан-бутана ще остане постоянна, а дизелът и метанът дори се очаква да поевтинеят.

Припомняме, че днес стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) санкционира "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл-България“ ЕООД със 195 млн. лв. за злоупотреба с господстващо положение съгласно националното и европейско законодателство по конкуренция. 

Това е втората глоба, която КЗК налага на „Лукойл" тази година. Първата беше наложена в средата на февруари в размер на 68 млн. лева.

КЗК глоби Лукойл - България със 195 млн. леваТова е втора глоба от КЗК за Лукойл след като през март компанията беше санкционирана 67,7 млн. лева