Все повече проблеми и неизвестни се трупат около един от най-големите и важни проекти на Пловдив за 2022 година – смяната на отоплителните уреди, които замърсяват въздуха. Общата стойност на проекта е близо 13 млн. лева с ДДС, а поръчката е разделена на 5 позиции.  Както  TrafficNews писа Община Пловдив избра изпълнител за първата позиция – за подмяна на кюмбетата с климатици. Стойността на поръчката е за близо 7 млн. лева, но тя вече е блокирана в КЗК.

Избраха фирмата за безплатните, но скъпи климатици в Пловдив, предстои обаче съдебна сагаЕдна от отстранените фирми е подала жалба в КЗК за избора на Общината

За нея имаше подадени 5 оферти, но финала бе допусната само един консорциум -  ДЗЗД "Чист въздух - Пловдив". В него има три компании, две софийски – „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „Клима груп”.

Първата жалба срещу избора на фирмата бе от „„Темпекс” в КЗК , но последва и втора такава от друг отстранен участник – „Аеро концепт инженеринг”. Така Комисията за защита на конкуренцията ще гледа двете жалби, а отделно, те могат да стигнат и до ВАС, което значи още месеци на обжалване.

Междувременно две от другите четири позиции бяха прекратени. Едната от тях  за доставка и гаранционно обслужване на радиатори не се яви нито един кандидат, а по другата всички фирми бяха отстранени.

Тя е за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на  отоплителни устройства за битово отопление на природен газ и радиатори, които са общо 160 на брой, а прогнозната цена е 720 000 лева. Компаниите обаче не са отговаряли на условията и са били отстранени.

Комисията е избрала фирма за втората позиция - за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на отоплителни устройства за битово отопление на пелети и радиатори оферти са подали две фирми, а стойността е близо 4 млн. лева. За нея бяха кандидатствали две фирми, а до финала бе пусната само една – консорциум с водещ партньор софийската фирма „Актив билд” ООД.

Всички тези действия н Община Пловдив, и последствията от тях, поставят и под огромна въпросителна изпълнението на проекта. За първата позиция се очертава сериозна съдебна сага, която може да продължи месеци. Община Пловдив пък ще трябва да пусне нови поръчки за другите две позиции, което пак предполага няколко месеца работа, в най-добрия случай.

Крайният срок за реализацията на проекта пък е края на 2023 година. С други думи – Община Пловдив може да се затрудни сериозно да влезе в графика за изпълнението на проекта.

Малцина в Столипиново могат да сменят кюмбетата с безплатни климатици, в Кючука - най-много мераклии1645 души са одобрени по програмата за мръсния въздух за смяна на отоплителните уреди

Зам.-кметът Анести Тимчев, който е възложител на поръчката и отговаря за проекта, не скри също опасенията си от сроковете.

„Честно да ви кажа – имам и аз опасения за сроковете. Но като зам.-кмет съм длъжен да направя всичко възможно да приведа този проект до край и в срок”, каза Тимчев. Той обясни, че скоро предстои разговор със Световната банка, които финансират част от проекта, като ще постави проблемите за сроковете по проекта.

„Ако нямаме възможност да удължим сроковете, то ще трябва да влезем в тези, които са ни дадени. Не можем да не приведем проекта до край, защото той е фундаментален за Пловдив, а и страната. Още повече очакваме още 40 млн. лева по същата програма след реализацията на първия”, каза Тимчев.

На сайта на Община Пловдив все още стоят и списъците от 1650 души, които са одобрени за смяна на отоплителните уреди, но този брой е твърде малък. През проекта трябва най-малко 3100 души да се възползват от смяна на отоплителните уреди с екологични такива.

Градските власти пък може да се принудят да направят анекс с победителя от първата позиция – за смяната на климатиците. Причината е, че те са дали схема за подмяна спрямо календарни дни, считано от средата на годината, а този срок вече се скъсява съществено.

Това е обаче при условие, че КЗК и ВАС потвърдят решението на Община Пловдив, ако то бъде отменено, то ще трябва да се пусне изцяло нова поръчка, с нови параметри и цени, а тогава крайният срок от 2023 година, ще изглежда непреодолим Рубикон.

Анести Тимчев: Не искам хората да припадат по улиците в Пловдив! Чакаме още 40 млн. лева за смяна на кюмбетатаПрограмите на Общината за справяне мръсния въздух предизвикаха остър дебат в Общинския съвет