Община Пловдив утвърди победителя в обществената поръчка за доставка на климатици, които трябва да заменят печките на твърдо гориво по европейската програма.

Както TrafficNews писа от петте подадени оферти, до финала бе допусната само един консорциум -  ДЗЗД "Чист въздух - Пловдив". В него има три компании, две софийски – „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „Клима груп”.

Остана само един участник за безплатните климатици в Пловдив – предлага 9-ки за 1584 лв.Консорциум от три фирми предлага 6,8 млн. лева за 3600 климатични устройства

При публикуваните протоколи става ясно, че две от другите четири фирми са отстранени, тъй като не са дали достатъчно добра концепция как да стане замяната на старите уреди с климатици. Други две компании са отстранени, защото не отговарят на условията по техническата част и икономическото им благосъстояние.

Общата стойност на проекта е близо 13 млн. лева с ДДС, а поръчката е разделена на 5 позиции. Най-голямата е първата - доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление, чиято  прогнозна стойност е 7 млн. лева. 

Оферта на спечелилата фирма е 6 772 248 лева с ДДС за доставката на климатиците.  От тях 898 броя са 9 BTU (2.6 kW), като единичната цена е 1584 лева с ДДС. Най-много са 12-ки( 3,4 KW) – 1710 броя , като офертата е 1686 лева с ДДС.  Климатичните инсталации 15-ки са 659 броя, като единичната им цена е  2394 лева с ДДС. На същата цена се предлагат и 18-ки(5,2 KW), които са 212 броя. Най-големите инсталации са 24-ки(6,9 KW), като единичната цена е 2958 лева за 129 броя.

Със сигурност прави впечатления високите цени, но все още от Община Пловдив не са съобщили марките на устройствата. Това ще се случи едва когато се подпише договорът с компанията.

Зам.-кметът по екология Анести Тимчев, който е възложител на поръчката, коментира и сумата, която ще се плати на консорциума.

„ Проведохме една обществена поръчка под контрола на Изпълнителната агенция. Нещата се контролират изключително точно, не можем да направим една крачка встрани -  става дума за европейски средства и сме подложени на постоянен мониторинг”, каза Тимчев.

За цената на климатиците в София по същата програма, която е доста по-ниска от тази в Пловдив, Тимчев коментира, че това са стойности от преди 6-7 месеца.

„Предстои ни да видим колко излиза сега цената на един климатик. Намираме се в постоянно променяща се обстановка заради нарастващите цени“, посочи зам.-кметът.

Според концепцията на спечелилия консорциум  - „Магнум – Д” ще доставя климатиците, „Клима груп” ще ги монтира с четири екипа, а третият участник ще е грижи за тръби, кабели и други съпътстващи елементи по отоплителните уреди.  Крайният срок за подмяната е края на 2023 година.

Една от фирмите обаче, които са били отстранени заради недостатъчно ясна и точна концепция за смяната – „Темпекс”, са подали жалба в КЗК за избора на изпълнител. Това означава, че поръчката ще е минимум три месеца в КЗК, а оттам вероятно ще се прехвърли във ВАС. Обичайно тези битки продължават около половин година. Ако жалбата бъде отхвърлена, се очаква договорът с фирмата да бъде подписан в края на август. При другата хипотеза – отмяна на поръката, то всичко ще започне отначало.  И при двата сценария Община Пловдив е много вероятно да не съумее да се справи с крайния срок на проекта.