Одобрените пловдивчани за подмяната на отоплителните уреди на дърва и въглища с екологични остава твърде малък, а интересът не особено голям. Към днешна дата 1645 души са одобрени, макар обществената поръчка, която е пусната за уреди може да обхване близо 4000 домакинства.  Все пак крайният срок за кандидатстване е до края на 2023 година.

Най-много одобрени кандидати има в район „Южен” – 492 души, а на следващо място е „Централен” – 315, „Източен” – 275,  „Западен” – 258, „Северен” – 154 и „Тракия” – 151.

Това, което прави впечатление е, че в „Източен” броят на жителите от Столипиново е символичен – около 40 домакинства. Именно в етническия квартал има най-много отоплителни уреди на твърдо гориво на глава от населението, но има пречка голяма част от жителите да кандидатстват по програмата.

Пречката е, че на този етап по програмата кандидатите трябва  да са собственици на жилищата, в която ще се подменят уредите. Почти целият жилищен фонд в блоковете в Столипиново е общински, а в тях хората са наемали. Поради това те не могат да влязат в графата с одобрени кандидати.

„ Община Пловдив настоява пред МОСВ и УО на ОПОС да разшири кръга на потенциалните потребители в следващия етап на реализация в периода – 2022 -2027 г”, пише в страницата на програмата.

Проектът „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи“ се финансира чрез  ОП Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.

В момента тече и обществената поръчка за отоплителните уреди, като се оценяват технически предложения на фирмите.

Общата стойност на проекта е близо 13 млн. лева с ДДС, а поръчката е разделена на 5 позиции. Най-голямата е първата - доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на климатици за битово отопление, чиято стойност е 7 млн. лева. За нея трябва да бъдат доставени близо 3600 климатици на пловдивчани. Средно стойността на един климатик е около 1950 лева, въпреки че 900 от тях са 9-ки(2,6 KW), а 1700 12-ки(3,4 KW). По-големите климатици са 15-ки или 16-ки – 659 броя, 18-ки 212 броя и 24-ки – 129 броя.

По тази позиция са кандидатствали 5 компании, като предстои комисията към Община Пловдив да направи оценка на техническите предложения.

По втората позиция, която е за доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на отоплителни устройства за битово отопление на пелети и радиатори оферти са подали две фирми, а стойността е близо 4 млн. лева.

Третата позиция е за Доставка, монтаж, въвеждане в експлоатация и гаранционно обслужване на  отоплителни устройства за битово отопление на природен газ и радиатори, които са общо 160 на брой, а прогнозната цена е 720 000 лева. Три фирми са поискали да доставят газовите инсталации.

 Повече за проекта в линка:

Наплив от фирми, които да доставят безплатните климатици за пловдивчани за по 2000 лева брояНито една компания не е подала оферта за доставка на радиатори за екологичните отоплителни инсталации