„Приличам ли ви на самоубиец? На човек, който иска внуците му да припадат мъртви по улиците? Не искам хората, които обичам, да припадат по кръстовищата. Изпълняваме програмата за подобряване на чистия въздух такава, каквато е приета през 2018 година – тогава толкова са можели, такава са я приели”, заяви емоционално  зам.-кметът Анести Тимчев по време на дебатите в Общинския съвет за промяна на „Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух за периода 2018 -2023 година”. По същество част от заложените мерки се отлагат в по-дълъг период, а други се прехвърлят към програмата за проекта за подмяна на печките, с краен срок 31.12.2023 година.

Отговорът на зам.-кметът по екология дойде след изказване на общинския съветник Веселка Христамян, която заяви, че Община Пловдив тотално се проваля в програмата си за чистотата за атмосферния въздух,  заради която България е осъдена. Според нея през последната година екологичния отдел в Общината работи активно по  проекта за подмяна на печките, но не и по основната програма за подобряване на въздуха. Това пък рефлектира директно върху здравето на хората, като резултатът е повече болни, повече ТЕЛК-ови решения, а и все повече деца с астма, които родителите им ги носят на ръце в спешните кабинети.

Тимчев изтъкна, че за проекта за подмяна на печките се правят ежемесечни отчети и няма опасност да изтървем парите от Европа, като след това те да се връщат, каквито сценарии описа друг съветник от ДБ Добромира Костова.

Нещо повече, Тимчев е на мнение, че Община Пловдив може да получи още 40 млн. лева от Европа за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични такива още от 2023 година.  В момента се изпълнява мярката за подмяна на над 3000 домакинства, като има и пусната обществена поръчка.  Зам.-кметът отрече ,че и проблемите се замитат под килима, като заяви, че правят всичко възможно, но има проблеми от 10 години, които са натрупани. Според него подмяната на печките е най-важният проект за качеството на атмосферния въздух, но има и други проблеми.

„Въздухът го дишаме всички, и ние, и децата ни, и мравките, и птичките.  Дори да отсечем центъра на града и там да не влизат 1-ва или 2-ва категория екологичен клас коли,  това ще има ли отношение към качеството на въздуха в район „Тракия”? Да извадим ли онези дни от месеца, когато идва пясък от Сахара тук? Да извадим ли онези 253 дни в годината, когато климатичните условия са неблагоприятни и  въздухът е в застой? Или  онези 120 000 жители от яката, общините „Родопи” и „Марица”, които  85%  са твърдо гориво и замърсяват въздуха в Пловдив?  Най-важният проект ще се случи, както е необходимо с цената на каквото и да е, нямаме никаква алтернатива”, каза Тимчев. Той заяви, че бюрократичната машина на държавно ниво е прехвърлила отговорността на кметовете за мръсния въздух, но има и неща, които не зависят от тях. Въпреки това санкциите са за кметовете, като заяви, че чака глобата от РИОСВ за Община Пловдив заради мръсния въздух.

Тимчев каза още, че през април е очакват резултатите от Националното преброяване, на което да стане ясен точният брой на хората в  Пловдив, отопляващи се на твърдо гориво. От предишното преброяване от 2011 година този брой е бил 36 000, а по време на проучването на Община Пловдив, те са стигнали до приблизителния брой – 18 000. Все пак скоро Общината ще разполага с точния брой домакинства, на които ще се предложи смяна на отоплителните уреди с екологични.

По време на дебатите бе засегната и темата за кариерите в Белащица от Константин Георгиев. Той заяви, че двете фирми се готвят да изкопаят десетки милиони кубически метра инертен материал, а всички дейности около тях замърсяват и въздуха на Пловдив.  Съветникът изрази мнение, че сегашното правителство не прави нищо, за да спре кариерите, а кметът и Община Пловдив трябва да са активна страна в казуса и да не допускат удължаването на концесиите.

Георги Колев обърна внимание, че един от големите проблеми, както кариерата в Белащица, така и в предприятията в „Марица” е, че територията около Пловдив е силно обезлесена.По  думите му няма естествена дървесна маса, която да спира замърсяването преди да влезе в Пловдив от съседните общини.

В крайна сметка предложението за промяна на програмата за чистия въздух бе приета, а от Община Пловдив заявиха, че съвсем скоро ще изготвят междинен доклад за проекта, който върви за подмяна на печките  с твърдо гориво.

Повече за него в линка:

Малцина в Столипиново могат да сменят кюмбетата с безплатни климатици, в Кючука - най-много мераклии1645 души са одобрени по програмата за мръсния въздух за смяна на отоплителните уреди