Албанският премиер Еди Рама повтори призива си за възможно най-скорошното успокояване на ситуацията в Северно Косово, тъй като, според него, перспективата за създаването на „малък Донбас“ в средата на Европа при евентуално нарастване на напрежението представлява истинска опасност, съобщиха косовски и албански медии.

Рама направи тези изказвания на пресконференция в Брюксел вчера заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, премиерите на Нидерландия, Белгия и Норвегия и президентите на Румъния, Полша и Литва. Фокусът на посещението на албанският премиер в Брюксел е напрежението в Северно Косово, което ескалира в последния месец.

По думите на Рама трябва да бъде направено всичко възможно, за да бъде доведен диалогът Косово–Сърбия до най-високо равнище с подкрепата на САЩ. Той подчерта значението на мироопазващите сили на НАТО КейФОР като гаранция за сигурността при по-нататъшно нарастване на напрежението. Албанският премиер заяви също, че желае да види успех на диалога между Косово и Сърбия под егидата на ЕС.

Рама каза, че ситуацията в региона на Западните Балкани и особено в Северно Косово е притеснителна и изрази надежда деескалацията на напрежението да започне възможно най-бързо, защото в противен случай би могло да се стигне до катастрофален край.

„Не може да гледаме разбиване на района ни, който е постигнал много неща“, каза Рама.

В рамките на посещението си в Брюксел в последните дни албанският премиер се срещна с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел.

По време на срещата си с Рама вчера Борел заяви, че на Косово и Сърбия е представен план за спешно разрешаване на ситуацията и че държавите от ЕС „губят търпение“ по отношение на напрежението в Северно Косово, „което продължава да ескалира и (за успокояването на което) се изискват незабавни действия“.

Трите условия, на които ЕС настоява за успокояване на ситуацията в Северно Косово, са деескалация, нови избори в Северно Косово и изпълнение на Охридското споразумение, постигнато между Косово и Сърбия на 18 март в Охрид.

Косовските сърби в северните косовски общини Звечан, Лепосавич и Зубин поток, където те са мнозинство, започнаха ежедневни протести от 26 май пред общинските сгради. Те протестират срещу албанските кметове в тези общини, които бяха избрани на местните избори с избирателна активност от 3,5 на сто, тъй като сърбите бойкотираха вота. На 29 май се стигна до сблъсъци между протестиращи, полиция и военни на мироопазващите сили на НАТО в Косово КейФОР, при които бяха ранени около 30 войници от КейФОР и около 50 косовски сърби.

Напрежението между Сърбия и нейната бивша област продължава, откакто Косово се отдели едностранно през 2008 г.