За 6-а поредна година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ще проведе кампанията „Ние броим врабчетата“. Датата е  30-и април, събота. Всички, които искат да се включат, могат да го направят бързо и лесно, като се регистрират на сайта на кампанията vrabcheta.bg.

Броенето на врабчетата  помага да се установи числеността на „градските разбойници“, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас.

Да бъдете врабчеброец изисква регистрация на сайта на кампанията „Ние броим врабчетата“ и възможност да отделите само 10  минути в интервалa между 9:00 и 12:00 ч. на 30 април (събота), за да преброите врабчетата на избраното от вас място и накрая да въведете данните на vrabcheta.bg.

В платформата ще научите всичко за трите вида врабчета, обект на преброяването – домашното, полското и испанското, и как лесно да ги разпознавате.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се осъществява, благодарение на много доброволци и приятели на БДЗП, които се включват в инициативата и я подкрепят с труда си. Миналогодишното преброяване привлече рекорден брой участници – 767 души от цялата страна, които преброиха общо 11 681 врабчета. Организаторите се надяват тази година да подобрят рекорда. 

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда.

Популациите на врабчета у нас драстично намаляват. През последните години те са все по-голяма рядкост в градовете и числеността им се топи бързо. Големите населени места се оказват все по-непоносима среда за врабчетата. Сред основните причини са намаляващите зелени площи, липсата на места за гнездене и замърсяванията.

Средата се променя и това пречи на живота им. Зелените площи намаляват, а тези, които остават, са предимно с идеално окосен райграс, обработват се с препарати и това убива насекомите. Врабчетата се хранят с тях в размножителния период и намирането на храна става все по-трудно.  Птиците, които не мигрират, все по-трудно намират семена и друга храна през зимата.

Полските врабчета, които обитават селата, също драстично намаляват заради масовото им обезлюдяване.

„Където няма хора, няма кокошки и други домашни животни, няма и храна за врабчетата. Освен това опустяващите места се населяват с хищници и врабчетата изчезват.

Врабчетата са индикатор за състоянието на средата, в която живеем, и намаляването им е показателно, че тя става все по-лоша.

Съдбата на врабчето е пряко свързана с тази на човечеството и ако птичката изчезне, това ще е знак, че краят на света е близо, твърдят учени.