Не отскоро много хора вече знаят, че почистването на ушите с клечки не е препоръчително, тъй като те единствено избутват ушната кал по-навътре. И въпреки че ушите ни имат способността да се самопочистват, все пак не трябва съвсем да забравяме за тази част от хигиената на тялото ни. Ето как е най-добре да се грижим за чистотата на слуховите ни органи.

Правилото на отоларинголозите е, че е безопасно да почистваме всяка част от ухото ни, която можем да достигнем с пръст, а пък всяка част, която не можем, трябва да оставим да се почисти сама.

Външната част на ухото може да се почисти с кърпичка или кърпа например, докато почистването на вътрешната част, където обикновено се натрупва ушна кал, може да доведе до проблеми. Здравните експерти предупреждават, че опитите да се отървем от нея може да доведат до инфекция или дори загуба на слуха.

Всъщност предназначението на ушната кал е да почиства ушите ни. След като се натрупа, тя обикновено си проправя път извън ушния канал и затова не се налага да я почистваме.

Ушната кал обаче понякога може да се натрупа и когато това стане, често усещането е за болка в ушите, запушени уши, заглушен слух и шум в ушите.

За да избегнем задържането на ушна кал в ушите ни, можем да се помогнем с достъпни продукти от аптеката. Единият вариант е да използваме пероксид, а другият - минерално масло. Пет до 10 капки от последното са достатъчни и когато легнем на една страна за около 10 минути, то отпуска натрупалата се ушна кал, която после ни остава само да забършем с кърпичка, пише сайтът Martha Stewart.

 

Източник: lifestyle.bg

Ако обаче забележим прекомерно количество ушна кал, която упорито и продължително се натрупва в ушите ни или пък усетим, че имаме проблеми със слуха, това е знак, че е време да се консултираме с лекар.

 

Източник: lifestyle.bg