Пловдив получава 14 милиона безвъзмездна финансова помощ за борба с мръсния въздух. Това стана официално факт, след като преди минути кметът на града Иван Тотев и министърът на околната среда и водите Нено Димов подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив за дейности по подобряване качеството на атмосферния въздух.

Средствата в размер на 13 862 232,11 лв. са изцяло осигурени от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

С тях ще бъде изпълнен проекта на Община Пловдив, в който е заложено смяна на битовото отопление с твърдо гориво  - „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици /ФПЧ10/ от битовото отопление“. Сумата по проекта ще бъде разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165.

Официално - отровени сме! Най-мръсният въздух е в ПловдивГрадът под тепетата се намира под пелена на фини прахови частици и други токсични съединения

Всички жители на Пловдив, които се отопляват на твърдо гориво, и са кандидатствали за преминаване към модерно отопление ще бъдат потенциални бенефициенти, като се сдобият с чисто нов климатик, печка на пелети или пък ще бъдат свързани към топлопреносна мрежа - газификация или топлофикация. 

Проектът бе представен като част от стратегията на Пловдив за борбата с мръсния въздух. Според събраните данни битовото отопление причинява над 70% от токсичността на въздуха. Именно по тези параграфи в зимния сезон атмосферния въздух в Пловдив минава в пъти екологичните норми. Счита се чрез подмяна на старото отопление на гражданите, което изпуска вредни емисии, замърсяването драстично ще намалее.  

Очаква се с изпълнението на проекта ще се намали количеството емисии на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди, които са с източник на битовото отопление с твърдо гориво. 

Проектът ще се развива в два етапа. Първи етап ще продължи до 31.05.2021 г. В този срок ще се проведе проучване нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление, както и поредица от мащабни разяснителни кампании.

Вторият етап ще продължи не по-късно от 31.12.2023 г., когато ще се извършат дейностите по подмяната на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри.