Всички жители на Пловдив, които се отопляват на твърдо гориво, могат да кандидатстват за преминаване към модерно отопление. Безплатно те ще могат да се сдобият с чисто нов климатик, печка на пелети или пък да бъдат свързани към топлопреносна мрежа - газификация или топлофикация. 

Смяната на отоплението е заложена в проекта на Община Пловдив „Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици /ФПЧ10/ от битовото отопление“, който ще бъде финансиран със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Предвидената безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 862 232,11 лв, като сумата е разпределена на база броя домакинства на твърдо гориво, които по предварителни данни в Пловдив наброяват 18 165.

Проектът бе представен като част от стратегията на Пловдив за борбата с мръсния въздух. Според събраните данни битовото отопление причинява над 70% от токсичността на въздуха. Именно по тези параграфи в зимния сезон атмосферния въздух в Пловдив минава в пъти екологичните норми. Счита се чрез подмяна на старото отопление на гражданите, което изпуска вредни емисии, замърсяването драстично ще намалее.  

За да кандидатстват за безплатното ново отопление пловдивчани трябва да подават документи в районните администрации по местоживеене или на имейл адреса на Дирекция "Екология" към Община Пловдив. 

Желаещите да се включват в програмата трябва да кандидатстват лично - т.е. собственикът на дома попълва декларацията, като за това не е необходимо съгласието на Етажната собственост. Домакинствата ще трябва да предадат използваната досега печка или котел на твърдо гориво и да потвърдят, че ще използват новия тип отопление. Ще трябва да предоставят възможност за минимум две проверка в дома им по оползотворяване на съответната топлинна система и да докажат, че за него не е използвано двойно финансиране /т.е. да им се изплащат и други средства за същото нещо/. С приоритет ще бъдат домакинства, живеещи в санирани сгради с оглед по-висока енергийна ефективност. 

Безплатен ще бъде уредът – климатик, ако става дума за отопляне с електроенергия, или печка на пелети, а при избор за топлофициране или газифициране на дома – услугата по внедряване на системата. Сметките за отопление обаче остават в задължение и в бюджета на самото домакинство.

Това е важно да се подчертае, предвид че често печката на дърва и въглища е избиран вариант с оглед финансови съображения в дългосрочен план.

Подаването на декларация за съгласие за включване в програмата е с краен срок  31 юли 2019 г. След кандидатстването започва подбора на домакинствата, като одобрените ще получат обратна връзка от Община Пловдив. 

Първият проектен етап е до 31.05.2021 г. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31 декември 2023 г, т.е. до тогава всички подлежащи на ново безплатно отопление ще го имат фактически. Първият проектен етап е до 31.05.2021 г.

Все още проектът не е одобрен на финална фаза, ала при успешното му преминаване през гласуване, той ще бъде разделен на два етапа. 

Първи етап включва анализа на нуждите на пловдивчани, както и план за действие. Всичко това ще продължи до 31.05.2021 г. Вторият етап е от 2021 до края на 2023 г., когато ще се извършат фактическите дейности по подмяната на стационарни индивидуални и многофамилни домакински горивни устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри.