Презапасяването с лекарства и в частност с антибиотици и опасното самолечение на хората е в основата за изчерпване на някои лекарствени продукта у нас. Това заяви на брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Изключително опасно е самолечението с антибиотици. Това намалява имунитета и води до антибиотична резистентност. У нас има достатъчно лекарства в складовете. Презапасяването е излишно, това е и основният проблем. Продължават проверките в търговците на едро. Няма недостиг на лекарства”, заяви Ангелов.

Фармацевтичният съюз наблюдава свръхпотребление на антибиотици. По думите на експерти от съюза 7% от пациентите на домашно лечение се лекуват с препарати, съдържащи азитромицин.

„ Според СЗО само 8% от хоспитализираните с COVID имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечението с антимикробни средства. Практиката на личните лекари е, че на 72% от болните да се предписва антибиотик. Недопустимо е да се лекуват по телефона. Недопустимо е да без рецепта в аптеката да се предлага антибиотик. Призоваваме, лекарите да предписват не по търговско име, а по съдържание. Имаме 12 продукта с азитромицин. Всякакви случаи проучване и всякакви сигнали. Трябва да се контролира стриктно предлагането на лекарства. Всяка свръх употреба на антибиотици, ако не се наложителна, може да не ни подейства в последствие”, каза председателят на фармацевтичния съюз - проф. Асена Сербезова.

По данни на един от представителите на медикаменти у нас, само за ден са били употребени 24 хиляди опаковки на антибиотик, съдържащ азитромицин.

Истерия? Два от антибиотиците срещу COVID-19 изчезнаха от пловдивските аптеки