Два от основните антибиотика, които лекарите изписват за лечение на COVID-19, свършиха. В града под тепетата все по-трудно може да се намерят Азакс и Азитрокс, сигнализираха пловдивчани до медията ни.

„В петък проверих в 7 аптеки, всички намиращи се в район „Северен”. Нито в едната, нито  в другата. В един от търговските центрове – също в аптеката нямаше. Момичето ми подшушна, че няма скоро да има. В един от обектите, до хотел „Санкт Петербург” пък ме информираха, че доставка може би ще има в средата на декември. До тогава – само с връзки и познати. Не се отказах. Потърсих познати и познати на познати лекари. В медицинските среди се говори, че причината за липсата на антибиотика е атрактивната му цена – между 9 и 10 лева”, разказва пред TrafficNews пловдивчанка. Жената е решила да се подсигури, като си набави една опаковка. Оказало се, че това е мисия невъзможна.

Наш екип направи проверка в някои от известните вериги аптеки. Действително Азакс и Азитрокс няма. Не само в конкретните обекти, които посетихме, а и в цялата мрежа в Пловдив.

В двата обекта на верига 36.6 в район „Северен” обясниха, че от дълго време няма двата антибиотика. Фармацефтичният продукт обаче липсва и в складовете.

От аптека Марешки на булевард „Христо Ботев” също потвърдиха информацията за липса на медикамента. Въпросните антибиотици най-често се прилагат за лечението с COVID-19, разказаха от аптеката. От там допълниха, че при получаване на таблетките по складовете, те веднага ще се доставят и по аптеките.

Наш репортер потърси антибиотика и във верига „Субра”. В два от обектите също заявиха, че е изчерпано количеството на лекарството.

По телефона проверихме и в някои онлайн аптеки на известни вериги. Пожелала анонимност служителка разказа, че проблемът действително е в цената. На пазарът съществува близък антибиотик, който обаче се продава за 50 лева, а не за 9-10 като Азакса или Азитрокса.

Аптекари разказаха още, че дори да бъде внесен антибиотикът, то опаковките ще се продават единствено и само с рецепта от лекар. В момента хора масово се запасяват с лекарствата, макар да не са болни.

Дали ще се повтори ситуацията с липсващите маски и при антибиотиците? Ще има ли спекула сред медикаментите и ще заместят ли скъпите лекарства евтините и в същото време ефикасни? Отговори, които предстои да разберем.

Оказва се, че не само Пловдив е града с изчерпани антибиотици. В аптечната мрежа на странатахтрудно се намират „Азакс“ и „Азитрокс. Антибиотиците, които се предписват за лечение на коронавирус са изчерпани, а хранителни добавки и витамини са рядкост.