Свещеници подготвят подслон за украински бежанци в манастира „Свети Максимилиян Колбе” в Раковски. Засега те са в готовност да приемат 28 души - жени с деца, възрастни и ранени от войната, докато трае военният конфликт в Украйна.

„Засега сме в контакт с посолството на Украйна в София за нуждаещите се, с няколко католически организации, Каритас, големи фирми в Пловдивска област и много хора с добра воля за помощ на нуждаещите се. Имаме нужните условия и средства за момента, и преди всичко капацитета”, посочва Венцислав Николов, настоятел на манастира.

Манастирът има самостоятелна част само за гости, включително публичен параклис, стаи за гости (по двама или трима в стая, със собствена баня и тоалетна), собствена трапезария, аула, конферентна зала, беседка за отдих и красива градина.

Капацитета е до 20 легла, но за да се помогне на повече бежанци, базата е преорганизирана до 28. Ива възможност дори още да се разшири.

Става въпрос за леглова база, а не за палатки или спални чували. Въпреки че помещенията и дворът позволяват и този критичен вариант.

„Имаме готовност да идем с наши доброволци до украинската граница със собствени превозни средства и да докараме хората на място. Можем да се погрижим безусловно и на момента за издръжката на всички нуждаещи се и бягащи от войната, според легловото ни разпределение, с медицинска помощ, правна помощ, храна, подслон и други условия за нормално функциониране, до края на конфликта”, допълва Венцислав Николов.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров пък информира, че от Национално сдружение на общините в Република България са се обърнали към общините с питане за наличие на общински бази с места за настаняване на хора, бягащи от конфликта. В Община Раковски такива бази не са налични.

"В същото време аз и колегите ми получаваме обаждания от жители на общината, желаещи да дадат подслон на бежанци. При желание и възможност на някои от Вас да настанят хора в лично жилище, ще обобщим информация и при запитване ще направим контакт", допълва той. Телефонът за връзка е 0884 188 599.

Междувременно от Националната асоциация на децата и младите хора с диабет съобщиха, че се ангажират да окажат помощ на всички бежанци (включително и на деца) с диабет тип1 и тип 2, с консумативи за тяхното лечение (инсулин, тест ленти и каквото друго е необходимо и нужно).

В момента се организират екипи от лекари в големите градове, включително и в Пловдив, които ще съдействат.