Административен съд отхвърли жалба на мним турски гражданин, след като председателят на Държавната агенция за бежанците е отказал да му предостави статут на бежанец и хуманитарен статут. Мъжът е потърсил закрила в град Пловдив, като през 2022 година е разказал сърцераздирателната си история. Той пояснил,че е  напуснал нелегално Турция и е дошъл в България заради хомосексуалната си ориентация и заплахите за убийство от страна на брат му. Освен заради увлечението към мъжкия пол,  жалбоподателят е получавал заплахи и от други членове на семейството заради причинения позор след образувано срещу него дело за разпространение на наркотици, както и че такова дело е имало срещу него през 2018 г. и 2019 г., но е приключило с оправдаването му.

Той е упоменал,  че не е имало други обвинения срещу него и проблеми заради принадлежността си към турската етническа група и заради религиозната си принадлежност към мюсюлманите сунити.

Въпреки неговите разкази, Държавната агенция за бежанците е отказал да му предостави закрила. Така жалбоподателят оспорва решението пред Административен съд- Пловдив, като според него първоначалното решение е незаконосъобразно поради допуснати съществени нарушения  и затова иска неговата отмяна.

Във връзка с образуваното производство, през 2023 година е изискана информация от ДАНС, а агенцията е отговорила, че разполага с данни за лицето, което е регистрирано с друго име и е родено в Сирия. Те са допълнили, че то представлява заплаха за националната сигурност и затова агенцията по сигурността възразява да му бъде предоставена закрила в Република България. Въз основа на събраните по преписката доказателства Държавната агенция за бежанците  е дала становище на чужденецът да се откаже предоставянето на статут на бежанец и хуманитарен статут. Мотивите за това са били, че представената от него бежанска история е приета за противоречива, недостоверна и измислена с цел получаване на закрила.

Според председателя на агенцията за бежанците дори да се приемат за достоверни думите на мъжа, молбата за закрила е неоснователна, защото той не е дал реални опасения за заплаха и преследване. Според първата инстанция заявените от мнимия турчин причини за търсене на международна закрила са неясни, а твърдения за заплахи от страна на членове на семейството му поради различната му сексуална ориентация са  недостатъчни за статут на бежанец.

 След преглед на всички доказателства и изслушване на страните, втора инстанция- Административен съд Пловдив е приел, че оспореното решение е законосъобразно и не са налице основания за неговата отмяна. Преценено е също, че в Турция не е налице вътрешен или международен въоръжен конфликт, състоянието на сигурността е стабилно и жалбоподателят може да продължи да живее в съседката ни без риск за живота си и затова искането му се явява неоснователно. Според магистратите за заплахи от семейството бежанецът би могъл да поиска закрила от собствената държава.

Как се предоставя статут на бежанец?

В съдебното решение е описано,  че статут на бежанец в Република България се предоставя на чужденец, който поради основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група, се намира извън държавата си по произход и поради тези причини не може или не желае да се ползва от закрилата на тази държава или да се завърне в нея.

Действията на преследване могат да бъдат: 

Физическо или психическо насилие, включително сексуално насилие.

Правни, административни, полицейски или съдебни мерки, които са дискриминационни сами по себе си или се прилагат по дискриминационен начин.

Наказателно преследване или наказания, които са непропорционални или дискриминационни. 

Отказ на съдебна защита, който се изразява в непропорционално или дискриминационно наказание.

 Решението на Административен съд подлежи на обжалване с касационна жалба пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването.