Екипът на  пловдивското училище  ОУ „Елин Пелин“  взе активно участие на първата работна среща по международния  проект на  Erasmus+.

Срещата  се проведе на  22 и 23 януари в град Митилини, Гърция,  в партньорство с Егейски университет, Гърция (University of the Aegean), Православна академия на остров Крит, Гърция (Orthodox Academy of Crete), фирми EUFORA от Гърция, Интерпроджектс от България, EUROCY INNOVATIONS от Кипър, както и общински детски център „KEPEA“ от остров Сирос, Гърция.

Прилаганите в OУ „Елин Пелин“ иновативни подходи за обучение по екология и опазване на околната среда вдъхновяват екип от учени и експерти от Гърция, България и Кипър в разработването на проект „Спасяване на нашата вода“ (SaveH20). Проектът е одобрен по програма „Еразъм +“, № 2023-1-EL01-KA220-SCH-000160568.

Целевата група на проекта са учители и ученици от училищата и общинските детски центрове в Гърция, България и Кипър.

Проектът се фокусира върху проблема с недостига на вода, като използва образователни модули в рамките на STEAM (Наука, Технологии, Инженеринг, Изкуство и Математика), които са подходящи за основното образование. Чрез тези модули и програми партньорите по проекта SAVEH2O се стремят да повишат осведомеността по темата и да насърчат диалога, критичното мислене и активното участие сред деца и ученици.

Курсове, които ще се разработят, ще предоставят разнообразни теми, които могат лесно да се интегрират в текущите учебни планове, свързани с STEAM. Стремежът на участниците в проекта е да се предложат забавни и ангажиращи учебни програми, които са адаптирани за ученици от ранна възраст.

Към стандартния дидактически план на учителя ще се предостави възможност да се включат средства като: демонстрационни видеоклипове или онлайн игри, които да подпомагат учебния процес. По този начин ще се насърчи развитието на умения по екология и опазване на околната среда в учениците, както и ще се предоставят необходимите ресурси за обучение за учителите.