Пролетта започна да настъпва и кърлежите плъзнаха в града. От Общината заявиха, че са в готовност да започнат пръскане и обявиха график за дератизация на уличните шахти. Започна ремонтът на Кукленско шосе, а кметът направи инспекция на участъка. Спряха движението по „Солунска“, няколко автобуса от градския транспорт са с променени маршрути. Зам.-кметът по транспорта Савина Петкова се срещна с превозвачите и поиска бързо решение за линия 29. „Екобус – Пловдив” пък загуби лиценза си за превозвач, подновяват го спешно заради еврофондовете.

Спряха движението по ул. „Солунска"Четири автобуса променят маршрута си

„Екобус – Пловдив” загуби лиценза си за превозвач, подновяват го спешно заради еврофондоветеЗам.-кметът по транспорт Савина Петкова иска час по-скоро дружеството да има реални дейности

Още една зона около река Марица ще бъде облагородена - от южната страна, в участъка между Водната палата и Пешеходния мост, но новият парк от 300 декара тъне в забвение. Пловдив получи 33 милиона лева за три нови училища, детски градини и ясли. Сред тях е чаканата десетилетия нова сграда на Математическата гимназия. Но ще стигнат ли парите и кога може да е готова тя? Очаква се през лятото да започне строежът на новия мол на Сточна гара. Той ще е готов в началото на 2026 година.

Облагородяват още една зона на южния бряг на Марица – става място за изкуство и култураПроектът между Пешеходния мост и Водната палата ще се финансира през еврофондовете

Пловдив получи 33 млн. лева за три нови училища, детски градини и яслиСред тях е чаканата десетилетия нова сграда на Математическата гимназия. Нови сгради ще имат и ОУ "Княз Александър I" и СУ "Свети Патриарх Евтимий".

Ще стигнат ли парите за новата сграда на МГ-то в Пловдив и кога може да е готова тя?Община Пловдив спечели 7,5 млн. лева по проект на МОН, но се търсят поне още 11 млн. лева

Летище Пловдив започва да обслужва полети на Райънеър от и до Бирмингам. Полетите ще се изпълняват веднъж седмично от края на месец ноември 2024 година. Междувременно стана ясно, че започна проектиране на ЖП линия, която да достига до летището. Започнаха преговори за откриване на полети от Пловдив до Испания. Българи в Испания се включиха в петиция за откриване на нови полети до Пловдив.

Започна засаждането на дървесната и храстова растителност в Дондуковата градина, водните атракции вече работят, две детски площадки ще посрещат най-малките. Очаква се отварянето съвсем скоро. Пловдивчани започнаха подписка за котаракът Жоро, който живее в библиотеката.

Стотици пловдивчани скочиха в защита на котарака Жоро, живеещ в библиотекатаСлед оплакване от читатели ръководството трябва да вземе решение дали да го изгони

Не спират и поканите за баловете. Вижте огнената покана от Английската гимназия, атрактивната покана за баскетболната легенда Цонка Вайсилова от абитуриентите от Матевски и поканата от зрелостниците от ПГХТТ навръх 8 март. По случай празника на жената получихме сигнали и за изненади към майките – окачен транспарант върху мост в Северен, както и подобен в пловдивското село Златитрап. По случай празника десетки шофьорки получиха цвете от пътните полицаи.

Спад на цените на борсата край Първенец. Търговците смятат, че това е временно и отчитат недостиг на стар картоф. Пресните картофи пък достигнаха 12 лв за килограм, докато местни производители смятат, че това е спекула и очакват цените да паднат през май.

Стадион „Христо Ботев“ е все по-близо до завършване, а в съботния ден научихме тъжната новина, че е починал легендарният футболист на „Ботев“ Георги Попов – Тумби.

ЧСИ продаде къщата на длъжник от Пловдивско - година по-късно той разбра, че не е собственик.

От кулоарите на Темида: Страхуват ли се хората да лъжат под клетва? В Пловдивския съд няма нито едно дело за лъжесвидетелстване. Видеокамера стана „ябълка на раздора“ между съседи. Иван Дачев не бил посягал на баба си преди да я пребие до смърт, алкохолът го правел друг човек. По бързата процедура осъдиха на глоба туриста, който вилня в хотел в Хисаря. А свидетел по делото за убийството в Неделево коренно промени показанията си. Делото за близнаците от Цалапица започва с нов съдия. Съдът остави зад решетките Гунчев и съучастника му за нарколабораторията, която въртят в Пловдив.

Обрат: Делото на близнаците започва с нов съдия, Кюртов напуска систематаСъдебния процес срещу двамата стартира по общия ред с разпит на всички свидетели

Окончателно! Оставиха в ареста Гунчев, въртял нарколаборатория със съучастник в ПловдивВторият замесен в схемата също остава зад решетките

Крими: За два месеца полицаите са иззели над 160 килограма марихуана. Тя ли е най-желаната дрогаФенове на футболен клуб нападнаха 13-годишен.  

Абсурдите на седмицата: Не спират сигналите до медията ни за неправилно паркирали автомобили – един осъмна с „украса“ от боклуци, в Кършияка паркират „над закона“ и не спира. Междувременно пък не позволиха на пловдивчанин да регистрира колата си, след което го глобиха, че не е спазил срока. Идея за велоалея по „Пещерско шосе” по задание от район „Западен” разбуни духовете, а в сигнал до TrafficNews пловдивчанин показва как кметът на „Западен“ редовно паркира в нарушение, докато говори за морал и санкции във Facebook.

Идея за велоалея по „Пещерско шосе” по задание от район „Западен” разбуни духоветеЩе стеснявате или разширявате булеварда?, питат Тони Стойчева потребители във Фейсбук

Пловдивчанин: Кметът на "Западен" редовно паркира в нарушение, докато говори за морал и санкции във ФейсбукТони Стойчева не отрече за неправилното паркиране, но го отдаде на липса на алтернативи

От региона: Жители на Ягодово недоволстват: „Защо се ремонтират тротоари, като не могат да се ползват?“, а в Храбрино местни жители объркаха студенти от Медицинския университет в Пловдив с мигранти и ги задържаха.

Новините от страната

Седмицата започна с новината, че случаите на респираторни заболявания намаляват. Но за сметка на това случаите на насилие в училищата се увеличават. В цяла Европа се наблюдава увеличаване на случаите на сифилис и гонорея. Статистиката показва пък, че всеки десети работещ българин е с доходи под линията на бедност.

По случай националния празник стартира и първият български изкуствен интелект. Той може да отговаря на множество въпроси, но не знае дали ще се осъществи ротацията на кабинета. Междувременно се сринаха приложенията Facebook и Instagram и това предизвика паника у потребителите. Сухопътните войски обмислят създаването на подразделение, което да оперира с дронове.

Политическите теми от седмицата

Безспорно политическата тема на седмицата е свързана с ротацията и съставянето на ново правителство. ГЕРБ-СДС представи предложението си за споразумение с ПП-ДБ и обявиха Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян ще са преговарящият екип на ГЕРБ. Премиерът Денков депозира оставката си, а депутатите я приеха единодушно. С този акт той смята, че е отворена вратата за преговорите. Дамската чета на ГЕРБ разчита на конструктивни преговори, като преговорите продължиха и в неделния денАндрей Райчев прогнозира, че ако не се стигне до споразумение и се отиде до избори, ГЕРБ ще имат преднина с 6%.

Международните новини

Войната Русия-Украйна: Украйна поиска замразените от Запада руски активи. Великобритания изпраща 10 000 бойни дрона на Украйна. Армията спря руско нападение край Авдеевка. Взрив избухна на 200 метра от кортежа на гръцкия премиер в Одеса. Според Володимир Зеленски целта на руския президент е да унищожи Украйна напълно. Президентката на Молдова заяви, че Путин ще продължи, ако не бъде спрян. Подобно твърдение изказа и президентът на САЩ Джо Байдън: „Путин няма да спре след Украйна, само украинците могат да го спрат“. Междувременно стана ясно, че САЩ са се подготвяли за ядрен удар от Русия след загубата ѝ на Херсон, а доклад от Литва твърди, че Русия има ресурса да воюва в продължение на поне 2 години. Папа Франциск каза, че Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме и да преговаря за прекратяване на войната с Русия. Това изказване предизвика много реакции в социалните мрежи, както и изказването на унгарският премиер Виктор Орбан, че „само Тръмп може да донесе мир в Украйна“.

Алексей Навални и опозицията срещу Путин: Юлия Навалная благодари на всички, които са чакали с часове, за да отдадат почит на Алексей Навални и призова руснаците: „Напишете Навални с големи букви на бюлетините на изборите“. Кои са жените в Русия, които застават в опозиция на Путин.

Войната Израел-„Хамас“: Израел съобщи, че армията е унищожила най-големият тунел на „Хамас“ в Газа. САЩ започнаха доставки на хуманитарна помощ по въздух, защото гладът е по-опасен от бомбите. От „Хамас“ заявиха, че преговорите за примирие няма да продължат безкрайно и напуснаха преговорите в Кайро за спиране на огъня в Газа с обвинение за Израел в саботаж.