Представител на "Хамас" заяви, че процесът на преговори за примирие в Газа с Израел "няма да продължи за неопределено време", тъй като посредниците се опитват да постигнат компромис за спиране на сраженията преди началото на Рамадан, предаде АФП.

"Няма да позволим пътят на преговорите да бъде отворен за неопределено време, докато агресията и организираният глад срещу нашия народ продължават", заяви Осама Хамдан на пресконференция в Бейрут.

Египет, Катар и Съединените щати, които действат като посредници, от седмици се опитват да постигнат примирие във войната, предизвикана от безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Примирието би позволило освобождаването на израелски заложници, държани в Ивицата Газа, в замяна на палестинци, задържани от Израел.

"Врагът няма да получи на масата за преговори това, което не е успял да получи на бойното поле. Сигурността и безопасността на нашия народ ще бъдат гарантирани само с постоянно прекратяване на огъня, прекратяване на агресията и изтегляне от всеки квадратен сантиметър от Ивицата Газа, преди това не може да се осъществи никакъв процес на размяна на заложници", настоя Хамдан.

Вашингтон призова "Хамас" да приеме "незабавно прекратяване на огъня" с Израел, тъй като преговорите за примирие в Кайро продължават трети пореден ден.

"Всичко е в ръцете на "Хамас", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Според източник, близък до палестинското ислямистко движение, като част от преговорите "Хамас" настоява за изтегляне на израелските войски от Ивицата Газа, за връщане на разселените жители на Газа в северната част на територията и за внасяне на хуманитарна помощ за населението, застрашено от гладна смърт в обсадената палестинска територия.