Пловдивчанин се оказа без вина виновен и отнесе глоба, защото не е регистрирал своевременно новозакупен автомобил в КАТ. Причината – не му разрешили, защото мъжът бил обявен за издирване, като свидетел по дело. След като изтекъл законовият срок за регистрация, колата била спряна за движение, мъжът глобен, а шофьорската му книжка отнета. Това става ясно от решение на Пловдивския районен съд, с което на шофьора е отменена глобата.

Пловдивчанинът закупил лек автомобил "Нисан Примера" чрез нотариална сделка на 1 юни 2023 г. и трябвало да го регистрира в КАТ-Пловдив в едномесечен срок. Мъжът отишъл в с-р Пътна полиция на 26 юни и подал документи за пререгистрацията на автомобила. От служителката бил уведомен, че не може да промени регистрацията на автомобила си, тъй като е обявен за издирване и следва да се свърже с чивека, който го е обявил. 

Мъжът се свързал се свързал с лицето, посочено в телеграмата за обявяване за издирване, който го препратил към гл. разследващ полицай, с когото следвало да се проведат необходимите процесуално следствени действия, но не снел мъжа от издирване. Шофьорът отново направил опит да регистрира автомобила си, но и този път неуспешно, тъй като още не бил снет от издирване. Едва след като бил разпитан като свидетел, на 04 юли, разследващия полицай постановил той да бъде снет от издирване.

През това време обаче изтекъл срокът за пререгистрация на автомобила и старата регистрация била служебно прекратена на 3 август. В последствие мъжът бил спрян за проверка и му бил съставен акт за 200 лв. Отнели му и шофьорската книжка, и 10 точки.

Пред съда мъжът заявил, че не е регистрирал автомобила си, тъй като бил обявен за издирване с мярка „Установяване на адрес“ и не бил снет от издирване в продължение на два месеца.

След като разгледал казусът, съдът определил, че администрацията на с-р „Пътна полиция“ е отказала да извърши регистрацията поради факт независещ от жалбоподателя, който не е регламентиран нито в Наредбата, нито в друг нормативен или поднормативен акт.

Обявяването на лице за общодържавно издирване с мярка „установяване на адрес“ по инструкция на МВР не може да ограничи повече правата му, от това да му бъде снето обяснение за адреса на който пребивава и евентуално да му бъде връчена призовка за явяване. След приключването на това действие, а не на процесуалното действие, за което е викано, лицето незабавно следва да се свали от издирване с конкретен акт на компетентен орган. В настоящия случай се касае за бездействие на държавата, а именно след установяването на лицето на 26.06.2023 г. същият е снет от издирване едва на 13.07.2023 г., което представлява неправомерно забавяне на органите на МВР”, се казва в решението на съда.

По делото е установено, че собственикът е изпълнил своята част от задължението да регистрира автомобила и то в едномосечения срок по наредбата, но именно административнонаказващият орган не е изпълнил задължението си да пререгистрира автомобила.

Така магистратите отсъдили в полза на пловдивчанина, като отменили акта и решението за отнемане на контролни точки и шофьорската книжка. Със същото решение осъдили МВР да заплати разноските по делото в размер на 100 лева. От ведомството могат да обжалват пред Административен съд – Пловдив.