Още една зона от южния бряг на река Марица ще бъде облагородена и социализирана. Община Пловдив съвместно с Община Габрово е успяла да спечели финансиране през проекта си „Брегове на съвремието - комплекс от мерки за създаване на зелена, иновативна и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив“.

Той е изключително мащабен ,като общата сума, която ще получат двете общини е над 58 млн. лева. Община Пловдив, която не е водеща в проекта, е спечелила 10 млн. лева, като в тях е реновацията на кино „Космос”, както и облагородяването на реката.

Облагородяването на южния бряг на река Марица ще включи района между моста на Водната палата и Пешеходен мост.

Ще бъде създадено пространство за изкуство и култура, като естествено продължение на съществуващата реновирана крайбрежна територия – от Водната палата до бул. „Източен”.

Дейностите предвиждат изграждане на монументално съоръжение  - тип стенни панели, което ще се използва за създаване на авторски стенописни произведения и графити. Ще бъде инсталиран и дигитален портал за излъчване на изображения на живо чрез видео мост. На него в реално време ще се вижда брега на река Янтра.

Освен това по проекта ще се назначат и служители, които да поддържат зоната в следващите 5 години – от озеленяване до изградените съоръжения.