Делегацията на Хамас е напуснала египетската столица Кайро, където се провеждат четиридневни преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа.

„Делегацията на Хамас напусна Кайро тази сутрин за консултации с ръководството на движението, като преговорите и усилията продължават за спиране на агресията, връщане на разселените лица и внасяне на помощ за нашия народ“, се казва в изявлението на Хамас, цитирано от Ройтерс.

Високопоставеният представител на Хамас Сами Абу Зухри заяви, че Израел осуетява усилията за сключване на споразумение за прекратяване на огъня с посредничеството на Катар и Египет.

Абу Зухри заяви пред Ройтерс, че Израел отхвърля исканията на Хамас да прекрати офанзивата си в анклава, да изтегли силите си и да осигури свобода за влизане на помощи и завръщане на разселените хора.

Тази седмица преговарящите от Хамас, Катар и Египет, но не и от Израел, се опитаха да постигнат 40-дневно прекратяване на огъня навреме за мюсюлманския месец Рамазан, който започва в началото на следващата седмица.

Съгласно сделката, представена на Хамас, Израел трябва да освободи палестинските затворници, които държи, а военната групировка да върне част от заложниците, които похитени след нападението от 7 октомври, при което според израелските власти са били убити 1200 души, а 253-ма са били отвлечени. Палестинските затворници, държани в Израел, също ще бъдат освободени.

Хамас обеща да продължи преговорите в Кайро, но официални представители на палестинската групировка заявиха, че преди освобождаването на заложниците трябва да бъде постигнато прекратяване на огъня, израелските сили трябва да напуснат Газа и всички жители на Газа трябва да могат да се върнат в домовете, от които са избягали.

По-рано източник от преговорите съобщи, че Израел стои настрана от преговорите в Кайро, защото Хамас отказва да предостави списък на заложниците, които все още са живи. Хамас твърди, че това е невъзможно без прекратяване на огъня, тъй като заложниците са разпръснати из цялата военна зона.
Въпреки по-ранните коментари, че преговорите са в задънена улица, в сряда САЩ заявиха, че все още е възможно да се постигне споразумение за примирие.

„Продължаваме да вярваме, че пречките не са непреодолими и може да бъде постигнато споразумение ... така че ще продължим да настояваме за такова“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър във Вашингтон.

Представители на здравните служби в Газа заявиха, че броят на потвърдените убити при израелската офанзива вече е надхвърлил 30 800 души, като през последните 24 часа смъртните случаи са 83. Израелските бомбардировки продължават в Хан Юнис, южния град Рафах и райони в централната част на Газа. Според информация на властите в Газа в четвъртък Израел е върнал 47 тела на палестинци, убити по-рано по време на военната офанзива,