През 1941 г. президентът Рузвелт използва речта си пред конгреса, за да предупреди САЩ и американците, че в Европа се води война.  Аз ще направя сега същото. В Европа се води война.

Така започна обръщението на президента Джо Байдън за състоянието на съюза.

Байдън настоя, че неговият предшественик Доналд Тръмп е казал на тогавашния си руски колега Владимир Путин да "прави каквото си иска", позволявайки по този начин военната операция на Москва в Украйна.

Байдън подчерта, че целта на речта му е да "събуди Конгреса" в този "безпрецедентен момент", когато "демокрацията е атакувана" у дома и в чужбина.

Той настоя, че Путин "няма да се спре след Украйна" и че "Украйна може да спре Путин, ако ние застанем зад нея и й предоставим оръжия и средства да се защити". Байдън добави, че помощта, която Киев трябва да получи, е блокирана от "онези, които искат да се оттеглят от нашето световно лидерство".

"Няма да си тръгнем. ... Няма да се огънем", подчерта Байдън.

Той отбеляза, че Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е "най-силният военен съюз, който светът някога е виждал", особено сега, когато към него са се присъединили Финландия и Швеция.

Байдън отново потвърди, че Алиансът трябва да помогне на Украйна, тъй като "историята гледа".

Джо Байдън започна речта си, сравнявайки момента с този, пред който е бил изправен президентът демократ Франклин Рузвелт през 1941 г., когато Адолф Хитлер е бил в поход в Европа. "Сега ние сме тези, които сме изправени пред безпрецедентен момент в историята, съюзът и да, моята цел тази вечер е да събудя Конгреса, да предупредя американския народ, че това също не е обикновен момент", каза Байдън.

Не беше много отдавна, когато един президент републиканец на име Роналд Рейгън настоя: "Г-н Горбачов, съборете тази стена." Сега моят предшественик, бивш президент републиканец, казва на Путин: "Правете каквото си искате по дяволите". Това е цитат. Един бивш президент действително каза това, прекланяйки се пред руски лидер. Мисля, че това е възмутително, опасно и неприемливо."

Джо Байдън не спря с атаките си срещу Доналд Тръмп и неговите съюзници, като повдигна въпроса за нападението от 6 януари и ги обвини, че се опитват да го прикрият:

Преди три години, на 6 януари, историята наблюдаваше как бунтовници нахлуха в тази столица и забиха кинжал в гърлото на американската демокрация.

Много от вас бяха тук в този най-мрачен ден, всички видяхме с очите си. Въстаниците не бяха патриоти - те бяха дошли, за да спрат мирното предаване на властта, да преобърнат волята на народа.

Лъжите от 6 януари за изборите през 2020 г. и заговорите за кражба на изборите представляваха най-голямата сериозна заплаха за американската демокрация след Гражданската война. Но те се провалиха.

В заключение Джо Байдън заяви: "В момента, в който се провеждат избори за президент на САЩ, се очаква да се случи нещо, което ще бъде направено:

Нашият предшественик и някои от вас тук се стремят да погребат истината за 6 януари. Аз няма да го направя.

Сега Джо Байдън критикува решението на Върховния съд от 2022 г. за абортите, с което се отменя решението "Роу срещу Уейд", и се зарича да кодифицира бившия прецедент в закон, ако бъде преизбран.

"Ако американският народ ми изпрати Конгрес, който подкрепя правото на избор, обещавам ви, че отново ще възстановя решението "Роу срещу Уейд" като закон на страната", каза президентът.

Демократите и секретарите на кабинета на Байдън се изправиха и аплодираха тази реплика. Шестимата съдии от Върховния съд в залата - двама от които гласуваха за отмяната на решението "Роу срещу Уейд" - седяха с погледи забити в земята.

"С цялото ми уважение, съдии, жените не са лишени от ... избирателна или политическа власт", каза Байдън.

По време на речта си за състоянието на съюза президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че САЩ са световната столица на производството и че "в Америка са създадени 800 000 нови работни места в производството".

Той каза още, че в страната се наблюдава "исторически" ръст на работните места и малкия бизнес за чернокожите и латиноамериканците, като добави, че разликата в заплащането на расова основа е най-малка от 20 години насам. "Заплатите продължават да се увеличават, а инфлацията - да намалява", подчерта Байдън и добави, че "приземяването е и ще бъде меко".

Байдън заяви, че благодарение на закона CHIPS и закона за науката САЩ инвестират повече в научноизследователска и развойна дейност, отколкото "когато и да било преди". Той добави, че частни компании инвестират "милиарди долари" в изграждането на нови фабрики за чипове в САЩ.

В речта си "За състоянието на съюза" президентът на Съединените щати подчерта, че неговата администрация е намалила националния дефицит с над един трилион долара и си е поставила за цел да го намали още повече.

Байдън подчерта, че възнамерява да накара корпорациите да плащат своя "справедлив дял от данъците".

"Справедливият данъчен кодекс е начинът, по който правим тази страна велика", подчерта той.

Байдън предложи също така да се повиши данъчната ставка за милиардерите до минимум 25%, като добави, че "никой милиардер не трябва да плаща по-ниска федерална данъчна ставка от учител, санитари или медицинска сестра".

Макар че избирателите не реагираха добре на "Байдъномиката", имаше множество проучвания, които показаха, че те подкрепят политиката на Джо Байдън за ограничаване на разходите за лекарства, отпускани с рецепта, и промените в ценообразуването на Medicare в страна, в която тежестта на здравеопазването води до задлъжняване на много семейства.

Байдън изглежда е осъзнал, че трябва да излезе извън рамките на това да казва, че икономиката е силна и че инфлацията е намаляла, и отдели значително време, за да говори за действията си за ограничаване на разходите за здравеопазване.

"Законът за достъпните грижи, старият "Обамакеър", все още е много важен", казва той.

"На над 100 милиона от вас вече не може да бъде отказана здравна застраховка заради съществуващо състояние. Но моят предшественик и мнозина в тази камара искат да отнемат тази защита, като отменят Закона за достъпното здравеопазване. Аз няма да позволя това да се случи. Ние ви спряхме 50 пъти преди и ще ви спрем отново."

Джо Байдън обяви, че американските военни ще построят кей край бреговете на Газа, за да улеснят доставките на хуманитарна помощ, и заяви, че нито един американски войник няма да стъпи в анклава, обсаден от Израел.

"Тази вечер нареждам на американските военни да оглавят спешна мисия за създаване на временен кей в Средиземно море на брега на Газа, който може да приема големи пратки, превозващи храна, вода, лекарства и временен подслон", заяви Байдън.

"Няма да има американски ботуши на земята. Временният кей ще даде възможност за огромно увеличение на количеството хуманитарна помощ, която постъпва в Газа всеки ден... Израел трябва да позволи повече помощ в Газа, за да гарантира, че хуманитарните работници няма да попаднат под кръстосан огън.", посочи президентът.

Думите "Доналд Тръмп" не бяха произнесени от устата на Джо Байдън от началото на речта му, но той многократно спомена "моя предшественик".

Последният момент дойде, когато той обсъди контрола върху оръжията и масовите стрелби.

"Моят предшественик каза на Оръжейната асоциация (NRA), че се гордее, че не е направил нищо по отношение на оръжията, когато беше президент. След поредната стрелба в Айова наскоро, когато го попитали какво да направят по въпроса, той казал: "Просто се примирете". Това е неговият цитат: "Просто се примирете с това" - припомни думите на Тръмп Байдън.

"Казвам: спрете с това", призова президентът.

"Знам, че може и да не изглежда така, но съм на този свят от доста време", каза 81-годишният президент, който е най-възрастният, заемал някога тази длъжност.

"Когато станеш на моята възраст, някои неща стават по-ясни от всякога", продължи Байдън. "Познавам американската история. Отново и отново съм виждал контраста между съперничещите си сили в битката за душата на нашата нация, между тези, които искат да върнат Америка назад към миналото, и тези, които искат да я придвижат към бъдещето."

Джо Байдън рядко говори за възрастта си, но в края на речта си "За състоянието на съюза" го направи директно.

"Казваха ми, че съм твърде стар", каза той и продължи:

Независимо дали съм млад или стар... винаги съм знаел какво е непреходното. Познавал съм нашата северна звезда, самата идея на американците, че всички сме създадени равни, заслужаваме да бъдем третирани еднакво през целия си живот. Никога не сме отговаряли напълно на тази идея. Но и никога не сме се откъсвали от нея. И сега няма да се отдръпна от нея.

В речта си Байдън заяви, че животът му го е научил да "прегръща свободата и демокрацията" и "бъдеще, основано на основните ценности, които са определяли Америка: честност, достойнство, равенство".

"Сега някои други хора на моята възраст виждат друга история: американската история на обидата, отмъщението и възмездието."

"Това не съм аз", каза Байдън.

Байдън току-що завърши речта си "За състоянието на съюза" с обещанието, че вижда "бъдеще за всички американци".

"Аз вярвам във вас, американския народ", каза той. "Вие сте причината никога да не съм бил по-оптимистично настроен за нашето бъдеще".

Байдън призова американците да "изградят това бъдеще заедно".

"Нека не забравяме кои сме ние", каза той. "Ние сме Съединените американски щати. Няма нищо, което да не е по силите ни, когато действаме заедно."