Народното събрание прие единодушно оставката на министър-председателя Николай Денков. Това стана с гласовете на 216 депутати.

Във вторник, когато се навършиха 9 месеца от встъпването на правителството в длъжност, Денков депозира оставката си в деловодството на парламента.

Припомняме, че след Национално събрание във вторник ГЕРБ представи свое предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията предлагат след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, освен премиер, да продължи да бъде външен министър.

Заседанието на НС започна с дебати между опозиция и управляващи. Гласуването на оставката точка първа в проектопрограмата за работа на парламента за днес. Денков присъстваше в залата до началото на заседанието в Министерски съвет.

"Вчера подадох декларация като министър - председател, това е ангажимент, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 г.", заяви Денков в НС. "В следващите дни ще представим резултатите на министрите", допълни премиерът. Той призова след даването на оставката, преговорите да започнат веднага. 

Той благодари на вицепремиера Мария Габриел и депутатите, които са подкрепяли правителството.

Дебатът в парламента по темата за оставката на Денков се води от ИТН, "Възраждане" и БСП. Те се включиха с нападки към управляващото мнозинство.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изброи петте приоритета на управляващите и посочи, че според нея не са изпълнени. По темата Шенген тя посочи, че е изпълнен на 3%. А по отношение на съдебната система Нинова заяви, че всеки ден българският народ е свидетел на случаи като с Мартин Божанов - Нотариуса. Според нея е невъзможно приемането на страната в Еврозоната през 2025 г.

Според Нинова в споразумението между ГЕРБ и ПП-ДБ няма нито една предложена реформа за здравеопазването, образованието и за повишаване на доходите. 

Преди това председателят на парламентарната група (ПГ) на "Има такъв народ" Тошко Йорданов посочи, че коалицията е "изпрала" Бойко Борисов.

"Всяко едно споразумение е обещание", посочи Кирил Петков от трибуната на НС. Той заяви, че Денков е обещал днес да подаде оставка. "Властта за нас не е крайна цел, властта за нас е средство за промяна", допълни той.

Петков отбеляза като успех разследването на главния прокурор, антикорупционния закон и бюджета с 3% дефицит. 

Петков припомни, че българският народ е гласувал доверие на ИТН, но то е било пропиляно. "Не мисля, че българският народ би направил тази грешка два пъти", допълни той.

Според него загубеното време е в последните 30 години. "Нито едно решение, което сме направили до сега, не е било водено от страх", подчерта Петков като допълни, че е сигурен, че промяната ще продължи.

Димо Дренчев посочи, че според него няма промяна, а застой. Явор Божанков се обърна към опозицията и заяви: "Не сте алтернатива и не можете да формирате такава".

Христо Иванов посочи, че министър-председател означава главен служител на изпълнителната власт на републиката. „Няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи“, допълни той. 

"Денков е човек, който има способност да не губи фокус във важните приоритети", заяви Иванов.

Припомняме, че Денков депозира оставката си във вторник. "Подадох оставка като министър-председател и тя вече е внесена в Народното събрание. Това не е политическа игра, това е спазване на дадена дума, израз е на последователност, политически феърплей и уважение към гражданите", посочи Денков във вторник.

Той коментира, че депозираната оставка „е още една покана за преговори“ по важните за хората теми и успокои хората: „Дължа едно изрично успокоение за българските граждани. Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си и да работи, както и до момента - за повишаване на доходите, за създаване на устойчива бизнес среда, за засилване сигурността на държавата и за утвърждаване на позициите на България в международните отношения, докато бъде избрано следващото правителство“. 

На въпрос дали се е запознал вече с проекта на споразумение, анонсиран от ГЕРБ, както и как оценява предложенията в него, Денков беше лаконичен: „Трябва да седнем на масата за преговори. Когато са ясни резултатите от тези преговори, тогава ще получите информация. Всичко друго в момента би попречило на това да проведем конструктивни преговори“. 

ГЕРБ-СДС представи предложението си за споразумение с ПП-ДБ, вижте какво е посочено в негоМария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян ще са преговарящият екип на ГЕРБ