Марихуаната все повече се превръща в най-търсения наркотик у нас и зад граница, а още от началото на тази годината в Пловдив по-често се извършват мащабни арести за дрога, като канабисът неизменно води класацията. 

Най-често тревата, която се прекарва през България е предназначена за турския пазар, а там наркотикът отчита най-високата си цена. Преди да стигне до южната ни съседка обаче, трафикът преминава често и през Пловдив.  

Само от началото на 2024 година в града под тепетата арестите след спецакции заради големи количества марихуана са  четири. В рамките за месец антимафиотите съвместно с ДАНС и Криминална полиция са заловили близо 160 кг марихуана, както и свръх оборудвана лаборатория с 852 броя растения и готова продукция. 

Данни показват, че в рамките на два месеца теглото марихуана, което е хванато на територията на Пловдив е с 62 кг повече от иззетата трева за цялата 2023 година, която е 98 кг. 

Първенец за тази година бе акция на криминална полиция в пловдивски села. След обиск на криминалистите в имот, намиращ се в село Бойков и автомобил в Храбрино бяха иззети общо 7 кг дрога, като марихуаната е била  по-голямата част от наркотиците.

След обиск в две пловдивски села: Полицията откри над 7 кг различни наркотициПо случая има двама задържани, дрога е открита на три адреса

След това пловдивските антимафиоти спипаха група с общо 20 килограма марихуана на обща стойност 400 275 лева, с цел разпространение. Арестът при спецакцията беше извършен на паркинг в града под тепетата, а в автомобила на трафикантите са били намерени 3 сака, в които имало 40 полиетиленови пакета, увити в тиксо.

Изправят пред съда тримата наркотрафиканти, заловени с 20 кг треваАкцията е на ГД БОП

Най-мащабната акция за този период в града бе извършена от ГДБОП-Пловдив съвместно с ДАНС и Криминална полиция. Полицаите разбиха канал за трафик на наркотици към Турция и заловиха бус пълен със 130 кг марихуана. Арестувани бяха двама-македонец и българин, а дрогата бе сложена в 25 кашона. От обвинението съобщиха, че е била оценена за близо 3 милиона лева. 

Край Пловдив: Арестуваха македонец и българин, превозвали над 130 кг марихуана от Европа към ТурцияОбщата стойност на дрогата е над 3 млн. лева

Последното попадение на полицията в Пловдив, макар и случайно, е свръх оборудваната лаборатория на Ангел Гунчев и съучастника му. Криминалистите се натъкнаха на нея след случаен пожар, който бе пламнал в имота на бизнес фамилията. Намерената готова продукция е била 2 кг, а в друга постройка са открити 852 броя  растения  марихуана. 

Откритата нарколаборатория в Пловдив- свръх оборудвана, собственост на бизнес фамилия ГунчевиЗадържан е наследникът Ангел Гунчев

След като правителството актулизира цените, по нова наредба от 2023 година, определената цена за най-търсения наркотик у нас - марихуаната   е 16 хиляди лева за килограм, а за пласиране на улицата грама е на цена от 20 лева. Тези цени бяха вдигнати с 3 пътри повече заради това, че много от делата срещу арестувани с марихуана биваха прекратявани по маловажност. Причината за това ставаше прекалено ниската цена, по която наркотикът бе оценен. 

Двойно по-скъп е хашишът, който е оценен на 40 лв на грам за пласиране на улицата . При трафик сумата за килограм е 16 хил. лв. Вдигнала се е и цената на амфетамина. Той е на  цена от 40 лв. за грам при 12 до преди новата наредба. При трафик сумата отново е 16 000 лв.

Екстазито е с 10 лв. по- скъпо на улицата от амфетамина, но за килограм трафик е оценено на 12 хиляди лева. Цената на метамфетамина е по-вискока. За трафик на наркотика килограма  се оценява на цена от 24 хиляди лева, а грама за пласиране на улицата е 70 лева. Кокаинът отново е без твърда цена и се смята по специална формула, като водещо е активното вещество в него. По същия начин се изчислява и цената на  хероина.  В постановлението са добавении и цените на редица нови наркотици, включително дизайнерските дроги, които все повече се предпочитат.

Данни, предоставени до TrafficNews за периода от 1-ви януари 2023 година до края на годината  показват, че криминалистите в Пловдив са извършили близо 400 специализирани операции срещу притежание и разпространение на наркотици, а 729 лица са били задържани. 

Иззетото количество марихуана е било общо 98 кг с 62 кг по-малко от количеството иззето за тези два месеца през 2024 година в Пловдив.  Безспорно предпочитаните наркотични вещества са и синтактичните канабиноиди, които все повече навлизат на пазара.Същите  представляват прах или паста, от които се изготвя така познатият "Бонзай". През 2023 година пловдивската полиция е задържала общото количество от 15 килограма.

Задържаният кокаин на територията на ОДМВР-Пловдив за 2023 година е близо 200 грама. Иззетият хероин на територията на дирекцията е бил близо 3 килограма. Общо 2 килограма амфетамин, 37 грама метамфетамин, 156 грама хашиш, както и 267 броя растения канабис и 172 грама екстази са били хванати от криминалистите, преди тяхното разпространение. Иззети са и близо 600 таблетки вид Ксанакс и Ревотрил.

От общия брой задържани са образувани  досъдебни производства срещу 641 лица. 69 от тях са докладвани на Окръжна прокуратура и 573 на Районна прокуратура.