Наличието на кърлежи в пловдивски паркове притесни жителите на града под тепетата. До медията ни достигнаха няколко сигнала във връзка с наличието на кърлежи, особено в района около река Марица и тревните площи край нея. Стопани на животни също разказаха, че вече са започнали да намират по домашните си любимци от въпросните паразити.

„Разхождам се всеки ден с кучето ми край реката, срещам се и с други стопани на четириноги. Оказва се, че в последните няколко дни както аз, така и те са открили кърлежи върху домашните си любимци. Аз лично намерих два, но те споделиха, че при някои са били и по 4-5, което смятам, че е много. Сигурна съм, че обезпаразитяват животните си и смятам, че по-скоро проблемът е, че все още не са обработвани площите и кърлежите са плъзнали навсякъде и е време това да се промени”, коментират читателите ни.

По този повод се свързахме с директорката на ОП „Дезинфекционна станция” Петя Дингилева, която заяви, че когато гражданите забележат наличие на кърлежи е препоръчително да сигнализират директно в общинското предприятие, за да могат специалистите да локализират точното място, където се разпространяват.

„Имаме пълна готовност и при благоприятни метеорологични условия ще стартираме възможно най-рано. Тази година пролетта ни изненада, но въпреки това сме готови и наблюдаваме ситуацията. Нека гражданите да подават сигналите си към нас, за да локализираме и обработим терените”, заяви Петя Дингилева.

Препаратите, които се използват в съответната препоръчителна доза и концентрация, са разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването.

Телефоните на ОП „Дезинфекционна станция“ са 032/99 03 18, 032/64 25 83 и 032/64 41 56.