Гладът е все по-опасен от бомбите - така анализатори коментират ситуацията в Ивицата Газа. По данни на ООН една четвърт от цивилните палестинци са без почти никакъв достъп до храна и лекарства.

ЕС, Съединените щати и ОАЕ започнаха съвместна инициатива за морски хуманитарен коридор. Очаква се днес към Газа да отплава кораб от Кипър, макар на палестинската територия да няма пристанища и да не е ясно как ще бъдат разтоварени пратките. Помощ се доставя по въздух, но оказа се - и този метод е силно противоречив.

Десетки пакети с хуманитарна помощ падат с висока скорост към Газа. Устремените към земята сандъци тежат стотици килограми. Парашутите им не са се отворили и падането е свободно. Твърди се, че става дума за инцидент с изпратена от американските военновъздушни сили хуманитарна помощ. Според палестински представител, при достигането им на земята са убити петима души, а няколко са ранени. От Вашингтон потвърждават за жертвите, но отричат те да са по тяхна вина.

Опасен и често ненадежден - така от ЕК определят метода за доставки на помощ по въздух. При продължаващата блокада от израелска страна обаче и все по-голямата опасност гладът да се превърне в една от основните причини за смъртността в Газа, пратките по въздуха са почти безалтернативни.

ЕС, Съединените щати и ОАЕ обявиха началото на съвместна инициатива за морски хуманитарен коридор. Корабите ще отплават от Кипър - най-близката точка от ЕС до Газа, а пътуването ще отнема около два дни. Испанският кораб, който трябва да достави до Ивицата Газа около 200 тона храна и други стоки от първа необходимост, вече е готов да отплава от пристанището в Ларнака. Подготовката за тази операция е отнела над 2 месеца. Израел е потвърдил, че ще осигури безопасен коридор за преминаването на плавателния съд.

"Мисия, като тази е голямо предизвикателство. Трудно е да се спазват сроковете, а и е много рисковано. Но в момента, в който получим зелена светлина, ще отплаваме. Ако успеем да доставим тази пратка от 200 тона, ще направим всичко по силите си пакетите с лекарства и храна редовно да достигат до цивилните в Газа, за да гарантираме, че човешките им права не са нарушени", обясни Оскар Кампс, основател на OpenArms.

Все още обаче не е ясно как точно корабът ще акостира на палестинска територия. Проблем е не само липсата на пристанищна инфраструктура, но и плитките води в района. Съединените щати вече работят по проект за изграждане на временно пристанище в Газа. Идеята е с помощта на понтонно съоръжение да се претоварват стоки от големите на малки кораби и те да доставят помощта в Газа.

"След като заработи, количествата предоставена помощ ще зависят от много фактори, но вероятно с времето ще се увеличават. Но очакванията ни са, че с този вид логистика, Газа ще може да получава по около 2 милиона порции храна дневно", обясни генерал-майор Пат Райдър, говорител на Пентагона

Очаква се изграждането на временното пристанище да отнеме около 60 дни.

В знак на солидарност високопоставен служител на ООН обяви гладна стачка. Ръководителят на Службата за борба с противопехотните мини Бруно Донат вече 9 дни приема единствено течности. Не му е позволено да разговаря с журналисти, но разказва за каузата си на случайни минувачи пред централата на ООН в Женева.

"Страданието на цивилни е абсолютно неприемливо. И най-вече на децата. Когато казвам деца, имам предвид всички деца - и тези в Израел, и тези в Палестина", каза Бруно Донат, дипломат от ООН.

От началото на войната между Израел и Хамас преди 5 месеца, са загинали близо 31 хиляди палестинци. От ООН предупреждават, че Ивицата Газа е все по-близо до хуманитарна катастрофа. 576 хиляди души или 1/4 от цивилните в Газа гладуват, а едно на всеки шест деца под две години, е недохранено, съобщава БНТ.