Президентката на Молдова Мая Санду днес заяви, че Русия подновява усилията си да дестабилизира страната ѝ и предупреди, че ако президентът Владимир Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи да бъде заплаха за останалата част от Европа, предадоха Ройтерс и БТА.

"Ако агресорът не бъде спрян, той ще продължи и фронтовата линия ще продължи да се приближава. По-близо до нас. По-близо до вас", каза Санду при подписването на споразумение за отбрана и сътрудничество с президента на Франция Еманюел Макрон в Париж. "Следователно Европа трябва да представи обединен фронт. Агресията трябва да бъде отблъсната с мощна сила", добави тя.

Макрон заяви, че Франция ще подкрепи Молдова. "Демократичната реалност на Молдова и нейното вдъхновение за европейско бъдеще, като Украйна, всъщност представляват предизвикателство за Русия на Владимир Путин", каза Макрон и добави, че страната му ще заздрави сътрудничеството, за да помогне за отблъскването на, по думите му, "хибридните атаки".

Бившата съветска република Молдова отдавна изразява стремеж да се сближи с ЕС и твърди, че е цел на руска намеса, основно в сепаратисткия Приднестровски регион, посочва Ройтерс. Заради слабите си въоръжени сили Молдова е смятана за особено уязвима, ако войната в Украйна се разпространи в други източноевропейски страни.

По-рано тази седмица ръководителят на молдовското разузнаване каза, че Русия планира нови опити за намеса във вътрешните работи на страната чрез провокиране на протести и намеса в предстоящите президентски избори.